Uzmācas arī Latvijas Nacionālajā simfoniskajā orķestrī? Saņemtas sūdzības
Foto: Shutterstock
Sabiedrība
2024. gada 5. aprīlis, 21:45

Uzmācas arī Latvijas Nacionālajā simfoniskajā orķestrī? Saņemtas sūdzības

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) vadība saņēmusi anonīmu sūdzību par iespējamu uzmākšanās gadījumu orķestrī, vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma".

Ziņojums ir par notikumiem pirms vairākiem gadiem, tomēr tas licis reaģēt, gan uz pārrunām izsaucot anonīmajā sūdzībā minēto orķestra darbinieku, gan strādājot pie dokumenta, kurā būs skaidri noteiktas ētiskās un fiziskās saskares robežas, kas tiks atrunātas arī orķestra darbinieku darba līgumos.

LTV saņēmusi divu dažādu sieviešu ziņojumus par notikušo orķestrī un konkrēti viena darbinieka uzvedību un rīcību. Vienā no sūdzībām orķestra dalībniekam pārmesta pārāk liela tuvošanās, vairāk "nekā koleģiālās attiecībās būtu pieņemts", komplimenti par izskatu un uzmanības apliecinājumi.

Konkrētais orķestra darbinieks, par kuru LTV saņēmusi vairākas anonīmas sūdzības, ir arī mācībspēks Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (JVLMA), kurā par mācībspēku iespējamu uzmākšanos studentēm policija sākusi kriminālprocesu. Viņš noliedz, ka būtu rīkojies nepieņemami.

Savukārt JVLMA turpinot saņemt jaunas liecības par nepieņemamu uzvedību, tai skaitā seksuālu uzmākšanos un emocionālu vardarbību. Patlaban no amata atstādināti divi katedru vadītāji - bijušais Senās mūzikas katedras vadītājs Māris Kupčs un bijušais Mūzikas tehnoloģiju katedras vadītājs Rolands Kronlaks. Abi, visticamāk, savus amatus JVLMA zaudēšot.

JVLMA padome 11.martā izteica neuzticību JVLMA rektoram Guntaram Prānim un aicināja atkāpties no amata. Padome aicinājusi akadēmijas Senātu 10.aprīlī sasaukt sēdi par Prānim izteikto neuzticību.