foto: Ekrānuzņēmums no x.com
Sahāras afēra! Latvijas antivakseri un konspirologi zina "patiesību" par slikto gaisu
Par šo tēmu sociālajos tīklos izteicies ir kādreiz zināmais dziedātājs un ballētājs Sandis Kiops. Arī viņš netaisās “uzķerties” uz Sahāras afēras.
Sabiedrība
2024. gada 3. aprīlis, 13:04

Sahāras afēra! Latvijas antivakseri un konspirologi zina "patiesību" par slikto gaisu

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Šonedēļ meteorologi brīdināja par slikto gaisa kvalitāti, kura konstatēta Latvijas galvaspilsētā. Izplatītajā informācijā speciālisti minēja virkni gudru vārdu un skaitļu, taču pašmāju sazvērestību teoriju sludinātāji-veterāni tik viegli neatļāva sevi apvārdot.

Otrdienas rītā Rīgā gaisa kvalitāte, saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) pausto, bija ļoti slikta.

Gaisā suspendēto cieto daļiņu PM10 jeb putekļu, kuru diametrs ir līdz 10 mikrometriem, koncentrācija deviņos rītā sasniedza 187 mikrogramus kubikmetrā Kronvalda bulvārī un 237 mikrogramus kubikmetrā Kr. Valdemāra ielā.

Gaisa kvalitāte ir novērtējama kā slikta, ja šis rādītājs pārsniedz 50, un īpaši slikta, ja PM10 diennakts vidējā koncentrācija pārsniedz 150 mikrogramus kubikmetrā.

Oficiālā informācija ir šāda – “piesārņojums radies no Sahāras putekļiem, kā arī no vietējiem piesārņojuma avotiem”. Taču virknei Latvijas sazvērestību teoriju piekritēju, kuri īpašu popularitāti iemantoja Covid-19 pandēmijas laikos, ir sava versija par notikušo. Valdība mūs visus cenšas noindēt, saka tie, kuri savulaik paredzēja pret Covid-19 vakcinēto masveida bojāeju.

“Normāli indē!”

Viens no pirmajiem, kurš steidzās atmaskot kārtējo “tautas indēšanu”, bija bijušais diplomāts, skandalozais politiķis, partijas “Apvienība Jaunlatvieši” līderis Rūdolfs Brēmanis.

“Paņemsim analīzes!” viņš saka savā video. Brēmanis norāda, ka eksperti piesārņojumu noveļ uz Sahāras smiltīm, bet Vācijā zinātāji ar magnēta palīdzību “atkoduši”, ka smiltīs “esot metāli”:

“Cilvēki visā Eiropā pārbauda šādas smiltis un secina, ka tās līp klāt magnētiem,” saka aktīvists. Brēmanis sola, ka smiltis savāks un pārbaudīs laboratorijās tepat Latvijā un Čehijā.

Savādi, bet viņa partijas biedres – bijušās Saeimas deputātes Glorijas Grevcovas versija manāmi atšķiras.

“Kāda Sahāra, mums te Latvijā? Visu Eiropu jau būtu piepūtis vējš ar šiem putekļiem! Bet redziet, Sahāras putekļi ir pie mums. Šausmas, kāds teātris!” krievu valodā saka Grevcova:

Viņa arī aicināja doties brīvā dabā un izbaudīt to, attiecīgi neievērojot speciālistu ieteikumus. Šie ieteikumi, kā zināms, īpaši attiecināmi uz personām, kurām ir specifiskas veselības problēmas un jutīgums pret sliktu gaisa kvalitāti.

Līdzīgās domās ir “TikTok” aktīvists, kurš sevi sociālajos tīklos piesaka kā Laimoni Beginski.

“Dzirdēju no raidstacijas Radio 1, ka no Sahāras tuksneša nāk samaitāts gaiss uz šejieni, ar kaut kādiem putekļiem, kaut kādām vielām, hahaha! Tas ir tas pats – atcerieties četrus gadus atpakaļ, no Ķīnas, no pērtiķa kaut kāds kovids sāka izplatīties? Vai tas nav tas pats? Atkal mūs sāks dr**ēt ar kaut kādiem murgiem?” pie stūres nofilmētā video saka aktīvists:

“Nez kādēļ tikai Latvijā?” vaicā Laimonis, “Kur atrodas Sahāra, un kur – Latvija? Pi***c,” emocionāls ir aktīvists.

Vēl par šo tēmu sociālajos tīklos izteicies ir kādreiz zināmais dziedātājs un ballētājs Sandis Kiops. Arī viņš netaisās “uzķerties” uz Sahāras afēras.

“Globālisti dara visu, lai samazinātu mūs uz šīs pasaules. Tāpat 2028. gadā būs atomkarš un Eiropa tiks noslaucīta. Tagad smiltiņas vai tas... kā saka, vāks būs Eiropai. Ja kāds grib izglābties – Argentīna vai Dienvidamerika, kur neitrālākas valstis. Kur nav nekāds sakars ar kodoliem, armijām, NATO,” padomu dod Kiops:

Stāsta, ka tās ir Sahāras smiltis, bet internetā varot paskatīties un saprast, ka tie ir smagie metāli, drošs ir dziedātājs.

Viņam esot žēl, ka cilvēki – tāpat kā Covid-19 pandēmijas laikā – nelasa informāciju, kas būtu jālasa, un neizprot to, kas notiek.

Gaisa piesārņojums – ceturtais lielākais risks veselībai

Jau vēstīts, ka situācija ar gaisa kvalitāti uzlabosies, vējam iegriežoties no rietumiem, dienvidrietumiem, atnesot vēsāku un tīrāku gaisu. Galvaspilsētā tas tika paredzēts otrdienas pēcpusdienā vai, vēlākais, vakarā.

Gaisa kvalitātei esot īpaši sliktai, iedzīvotājiem jāsamazina fiziskās āra aktivitātes, savukārt jutīgajām iedzīvotāju grupām no tām jāizvairās pilnībā.

Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas novērtējumu gaisa piesārņojums ir ceturtais lielākais risks veselībai - aiz augsta asinsspiediena, neveselīga uztura un smēķēšanas.