foto: Otkrito.lv
Blāvas debesis, dūmaka, reibst galva - to brīvdienās piedzīvojuši daudzi Latvijas iedzīvotāji. Kas tas bija?
Sabiedrība
2024. gada 2. aprīlis, 11:14

Blāvas debesis, dūmaka, reibst galva - to brīvdienās piedzīvojuši daudzi Latvijas iedzīvotāji. Kas tas bija?

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Šajās svētku brīvdienās laika apstākļi Latvijā bija visai dīvaini. Gaisā virmoja dūmaka, saule blāvajās debesīs bija tik tikko redzama, laiks šim gadalaikam bija anomāli silts, bet daudziem cilvēkiem bija veselības problēmas - sāpēja un reiba galva, trūka gaisa. Kas notika?

Soctīklus pārņēma sazvērestību teorijas - pats galvenais pieņēmums pēc ierastajām tradīcijām bija tas, ka gaisā kaut kas tiek izsmidzināts, lai iegūtu kontroli pār cilvēkiem un darītu dažādus nedarbus. Kas tas bija patiesībā?

Kā ziņo sinoptiķi, viss ir diezgan vienkārši. Siltuma vilnis no Vidusjūras rietumiem atnesa pie mums anomāli augstas gaisa temperatūras, līdzi ņemot arī putekļus no Sahāras.

Iepriekš šie putekļi aptvēra Vāciju, Franciju un Šveici. Debesis virs dažiem Eiropas reģioniem ieguva dzeltenīgi oranžu nokrāsu sīko smilšu daļiņu dēļ, kuras vējš bija atnesis no tuksneša.

Speciālisti Šveicē lēš, ka šī parādība līdzi nesusi veselus 180 tūkstošus tonnu sīku smilšu. Cilvēkiem ar elpošanas problēmām tika ieteikts palikt telpā.

Ik gadu no Sahāras tuksneša gaisā paceļas 60 līdz 200 miljoni tonnu minerālputekļu. Lielākās daļiņas ātri nosēžas uz zemes, bet vissīkākās reizēm var ceļot tūkstošiem kilometru.

Tāpat kā jebkuras straujas laika apstākļu izmaiņas, šī parādība ietekmē meteoatkarīgos cilvēkus, kuriem ir dažādi nepatīkami simptomi - reibonis, elpas trūkums un galvassāpes. Ārstu ieteikumi - dzīvot maksimāli mierīgu dzīvesveidu un palikt telpā.