Viedokļi
2024. gada 2. aprīlis, 06:11

Pēteris Šmidre par pašvaldību budžetiem: "Aizvien vairāk pievēršamies centralizētajam sociālismam"

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Uzņēmējs Pēteris Šmidre uzskata, ka pašreizējais pašvaldību budžetu izveides princips nav pareizs no darba stimulēšanas viedokļa. Šobrīd aizvien vairāk pietuvojamies sociālismam, kad valsts „piesavinās” vietvaru ieņēmumus un tad tos „no augšas” sadala. Līdz ar to pašvaldībām zūd motivācija pašām pelnīt un tās pārvēršas par tādu kā pašvaldību ministrijas aparātu, kas sagaida naudu no valsts centrālās varas.

Novadu pašvaldības arvien biežāk sūdzas, ka tām nepietiek naudas un pārāk liela ieņēmumu daļa tiek novirzīta valsts budžetā, atstājot pašvaldības tukšā. Neapmierinātas ir arī turīgāko apdzīvoto vietu pašvaldības, kurām daļa ienākumu jāiemaksā Izlīdzināšanas fondā, kas domāts trūcīgāko novadu balstīšanai. Ar esošo kārtību īsti apmierināts nav neviens. Tādēļ Lielais jautājums: “Vai būtu jāpārskata pašvaldību budžetu veidošanas kārība?” To Jauns.lv uzdeva uzņēmējam Pēterim Šmidrem.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Pēteris Šmidre saka, ka centrālā vara aizvien vairāk un vairāk „velk ārā” no pašvaldību budžetiem un tas pēc būtības nozīmē centralizāciju.

Spriest tikai un vienīgi par pašvaldību budžetiem nav īpašas jēgas, ja mēs kopumā nerunājam par visas Latvijas kopējo ekonomiku un valsts budžetu, saka uzņēmējs: „Mūsu valsts budžeta ieņēmumu-izdevumu daļa atšķiras apmēram par pusotru-diviem miljardiem eiro: šogad plānojam iztērēt 16,2 miljardus, bet ieņēmumos tikai kaut kur ap 15,5 miljardus. Tas nozīmē, ka valstij naudas nepietiek. Un, ja valstij nepietiek naudas valsts budžetam, tad tā ķeras pie pašvaldību budžetiem, no kā tās cieš. Ne tikai cieš, bet rodas iespaids, ka centrālā valdība pašvaldībām uzgrūž aizvien vairāk un vairāk uzdevumu, piemēram, tas attiecas gan uz pašvaldības policijas izveidi un bērnudārzu audzinātāju finansēšanu, neko no valsts budžeta nesaņemot pretī.

Un viens no spēcīgākajiem cirtieniem vietvaru budžetiem bija iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) daļas, kas paliek pašvaldībai, samazinājums no 80% līdz 75%. Un tā kā IIN praktiski ir galvenais pašvaldību budžetu ienākums, tad samazinājums bija diezgan ievērojams.”

Pēteris Šmidre saka, ka centrālā vara aizvien vairāk un vairāk „velk ārā” no pašvaldību budžetiem un tas pēc būtības nozīmē centralizāciju – respektīvi paņemt vairāk no visiem un tad „augšā” padomāt, kā to visu sadalīt. Tā ir ekonomikas centralizācija, sociālisms, kas sociāli ir pareizs, bet ekonomiski neefektīgs, teic uzņēmējs: „Pašas pašvaldības, ja tās lielāko daļu saņem centralizēti, arī no Izlīdzināšanas fonda, nevis pašas sev atstāj ieņēmumus, aizvien vairāk paliek par tādu kā pašvaldību ministrijas aparātu.”

Kā Pēteris Šmidre vērtē Latvijas pašvaldības budžetu veidošanas kārtību, skatieties Jauns.lv video.

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.