foto: LETA
Alkoholu varēs pirkt no 20 gadu vecuma. Iespējams, ierobežos tirgošanas laikus
Alus vitrīnās Āgenskalna tirgus paviljonā.
Sabiedrība
2024. gada 26. marts, 13:45

Alkoholu varēs pirkt no 20 gadu vecuma. Iespējams, ierobežos tirgošanas laikus

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija šodien atbalstīja priekšlikumu grozījumiem Alkoholisko dzērienu aprites likumā, kas paredz, ka alkoholiskos dzērienus būs aizliegts pārdot personām, kuras ir jaunākas par 20 gadiem. Patlaban alkoholu var nopirkt personas no 18 gadu vecuma.

Vienlaikus komisija atbalstīja priekšlikumu, kas paredz izņēmuma gadījumus, lai netiktu ierobežotas pilngadīgu personu darba iespējas pārtikas aprites un sabiedriskās ēdināšanas nozarē, kā arī netiktu ietekmēta profesionālās izglītības programmas praktiskās daļas apguve, kurā cita starpā izglītojamam varētu tikt uzdoti arī uzdevumi saistībā ar alkoholisko dzērienu apriti.

Latvijas Alus darītāju savienības valdes priekšsēdētājs Pēteris Liniņš apgalvoja, ka jauniešu dzeršanas problēmas Latvijā samazinās. Viņš norādīja, ka savienība tam "kategoriski iebilst", jo vecuma sliekšņa maiņai neesot leģitīms mērķis.

Komisijā lielākās diskusijas bija par izmaiņām darba laikos, par ko jau iepriekš Sabiedrības veselības apakškomisijā tika diskutēts. Komisija šodien konceptuāli atbalstīja priekšlikumu aizliegt tirgot alkoholu darbadienās un sestdienās no plkst.20 līdz 10, taču par svētdienām un svētku dienām tikšot lems nākamnedēļ.

Sabiedrības veselības apakškomisija iepriekš atbalstīja priekšlikumu svētdienās un svētku dienās aizliegt tirgot alkoholu no plkst.15, izņemot tādas mazumtirdzniecības vietas, kurās alkoholiskie dzērieni tiek realizēti tikai izlejamā veidā un tiek nodrošināta to patērēšana uz vietas, kā arī beznodokļu tirdzniecības veikalus. Komisija varētu atbalstīt tādu priekšlikumu.

Komisija turpinās strādāt pie grozījumiem pēc Lieldienu brīvdienām.