foto: LETA
Bauskā spriež, vai pilsētā nepieciešami stāvdrāži
Nākotnē plānota elektroskrejriteņu identifikācija ar personas apliecinošu dokumentu vai pilngadīgas personas bankas kartes datiem.
Novadu ziņas
2024. gada 26. marts, 10:55

Bauskā spriež, vai pilsētā nepieciešami stāvdrāži

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Bauskas pilsētas un novada iedzīvotāju vidū aktualizējies jautājums par stāvdrāžu nepieciešamību pilsētā. To, vai šādi braucamrīki drīzumā būs redzami ielās, tiks noskaidrots aptaujas veidā.

Bauskas novada domes pārstāvji skaidro, ka, veicinot lielāku iedzīvotāju iesaisti šī nozīmīgā pilsētas vides jautājuma pieņemšanā, lēmums tiks pieņemts balstoties uz aptaujas rezultātiem.

“Bolt” pārstāvji informē, ka kā strāvdrāžu lietotāju un citu ceļu satiksmes dalībnieku drošības jauninājums šobrīd ir noteikts elektroskrejriteņu ātruma ierobežojums - 15 km/h vai 25 km/h, atkarībā no elektroskrejriteņa lietotāja prasmēm un braukšanas paradumiem. 

Ir iespējams noteikt maksimālā braukšanas ātruma un elektroskrejriteņu novietošanas aizlieguma zonas - parki, teritorijas pie izglītības iestādēm, bērnudārziem un citas vietas pēc pašvaldības izvēles.

Kā arī, lai elektroskrejriteņi tiktu novietoti tā, lai tie netraucē citiem, pateicoties sensoriem un mākslīgajam intelektam, braucienu var noslēgt tikai pareiza elektroskrejriteņa novietošanas gadījumā.

Drošības jomā ieviests arī pārgalvīgas braukšanas monitorings. Viedā sistēma identificē lietotāja paradumus un pārgalvīgas braukšanas vai noteikumu pārkāpšanas gadījumā, lietotājs tiek brīdināts un saņem ieteikumus drošai braukšanai. Pēc atkārtota brīdinājuma, lietotāja maksimālais braukšanas ātrums tiek samazināts, bet pēc trešā brīdinājuma lietotājs uz laiku tiek bloķēts un ar saviem pierakstīšanās datiem noteiktu laika periodu nevar izmantot pakalpojumu. 



Ne visi solījumi par ierobežojumiem un drošību reāli strādā. Noteikumos teikts, ka elektroskrejriteņus var izmantot personas no 18 gadiem, kā arī elktroskrejriteni var izmantot tikai viena persona pateicoties svara indikatoram, bet abi šie ierobežojumi ir apejami, ja persona savu vecumu norāda vienkārši apstiprinot iznirstošo logu, kā arī svara indikators ir apmānāms, vienlaikus uz skrejriteņa uzkāpjot diviem vai vairākiem cilvēkiem.

Nākotnē plānota elektroskrejriteņu identifikācija ar personas apliecinošu dokumentu vai pilngadīgas personas bankas kartes datiem, kas nodrošinātu elektroskrejriteņu lietošanu personām no 18 gadiem.

Līdz 4. aprīlim aptauju par stāvdrāžu ieviešanu pilsētā iespējams aizpildīt mobilā lietotnē “Bauskas novads” sadaļā “Aptaujas” un, uzrādot Bauskas novada iedzīvotāja karti, VPVKAC klientu apkalpošanas centros.