Akcija pie Brīvības pieminekļa "Lai Liza būtu pēdējā"

Rīgā sestdien notika solidaritātes pasākums "Lai Liza būtu pēdējā", aicinot stiprināt sieviešu drošību Polijā,. Brīvības laukumā pulcējās cilvēki, kuri iestājās pret ...

gallery icon
Sabiedrība
2024. gada 23. marts, 22:29

Pie Brīvības pieminekļa piketē par sieviešu drošību Polijā

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Rīgā šodien notika solidaritātes pasākums "Lai Liza būtu pēdējā", aicinot stiprināt sieviešu drošību Polijā.

Brīvības laukumā pulcējās cilvēki, kuri iestājās pret vardarbību pret sievietēm, lai mudinātu Polijas valdību un parlamentu izpildīt 2.martā Polijas valdības doto solījumu stiprināt sieviešu drošību.

Pasākumu pieteikusi kāda privātpersona. Sociālajā vietnē "Facebook" pieejamā informācija liecina, ka pasākumu rīko "Libertārie sociālisti Latvijā".

Pasākuma rīkotāji norāda, ka solījums stiprināt sieviešu drošību Polijā esot izteikts 1.martā, Varšavas centrā izvarotas baltkrievietes Elizabetes Gercenas nāves dienā.

Protests saistīts ar likumprojekta pieņemšanu, kas paredz izmaiņas Polijas Kriminālajā kodeksā, kuru šī gada martā sāka skatīt Polijas parlaments. 

Šis likumprojekts paredz izmaiņas, palielinot minimālo cietumsodu par izvarošanu līdz trim gadiem, līdz ar to liedzot piespriest par to nosacītus sodus. 

Likumprojekts paredz arī grozīt izvarošanas definīciju, lai tā atbilstu Stambulas konvencijai, pieprasot no aizdomās turētajiem pierādījumus, ka sekss ir noticis ar nepārprotamu piekrišanu. Šāda izvarošanas pārdefinēšana izraisīja Polijas parlamentā diskusijas.

Piketa dalībnieki aicinās Polijas parlamentu pieņemt šo likumprojektu un pieprasīs Latvijas Ārlietu ministrijai sekmēt tā pieņemšanu pilnajā apjomā.