Deputāts Seržants: "Ja sākas karš, bēdziet no pilsētām uz laukiem!" VIDEO
Saeimas deputāts Kārlis Seržants ārkārtas situācijā labāk iesaka sēdēt mājās vai pagrabā, piebilstot: „Karš jāatstāj to rokās, kas māk karot
Sabiedrība

Deputāts Seržants: "Ja sākas karš, bēdziet no pilsētām uz laukiem!" VIDEO

Kasjauns.lv

Saeimas deputāts, Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāja biedrs Kārlis Seržants (ZZS) izstāstījis, kas jādara, ja sākas karš. Pirmām kārtām būtu jādodas ārā no pilsētām uz laukiem. Ja neesiet armijas cilvēks, tad nevajadzētu nodarboties ar pašdarbību un teju kailām rokām skriet sist ienaidnieku.

Deputāts Seržants: "Ja sākas karš, bēdziet no pils...

Lietuvā jau pērnruden, saistībā ar krīzi Ukrainā, sāka spriest par to, kas būtu darāms civiliedzīvotājiem, ja valstij pēkšņi uzbruktu svešzemju karaspēks. Rezultātā pirms mēneša Lietuvas Aizsardzības ministrija izdeva 100 lappušu biezu grāmatu ar padomiem kā iedzīvotājiem rīkoties kara gadījumā. Līdz šim Latvijas amatpersonas savus iedzīvotājus ar derīgiem padomiem ārkārtas situācijās nav aplaimojušas.

Bet nu beidzot to, kas būtu jādara parastam Latvijas iedzīvotājam kara gadījumā, izklāstījis Saeimas Nacionālās drošības komisijas pārstāvis Kārlis Seržants. Viņš „Rīga TV24” ētera teicis:

„Karš jāatstāj to rokās, kas māk karot. Cilvēkiem jāsēž mājās vai pagrabā, atkarībā no situācijas. Nebūs nekāda jēga, ja ar lāpstu skriesiet virsū ienaidniekam. Cilvēkam, kas nav pakļauti karaklausībai, pirmām kārtām jādomā par savu un ģimenes drošību. Jāiet ārā no pilsētām, uz laukiem, tālāk no pierobežas.”

Seržants teica, ka pirmais uzdevums Latvijai būtu noturēties pirmās divas dienas, līdz ierodas NATO ātras reaģēšanas spēki. Kā to panākt, profesionāļi zinās.

Tomēr satraukums par drošību valda ne tikai parastajos iedzīvotājos, bet arī turīgajos. Seržants, piemēram, dzirdējis, ka vairāki bagāti cilvēki Kurzemes jūrmalciemos ir noslēpuši ātrgaitas gumijas motorlaivas, lai briesmu gadījumā varētu aizbēgt uz Zviedriju. Tomēr ne visiem ir iespējas krūmos noslēpt ātrgaitas motorlaivas, tādēļ viņa ieteikums iedzīvotājiem - internetā izlasīt padomus, kas būtu jādara briesmu gadījumos. Šādu informāciju, piemēram, var atrast Iekšlietu ministrijas mājaslapā. Seržanta padomus rīcībai ārkārtas gadījumos skatieties „Rīga TV24” videosižetā.