Pat par sievām izvēlas latvietes: kādi krievu oligarhi un Putina atbalstītāji paslēpušies Latvijā
foto: scanpix
Romāns Rotenbergs ar Vladimiru Putinu.
Pasaulē

Pat par sievām izvēlas latvietes: kādi krievu oligarhi un Putina atbalstītāji paslēpušies Latvijā

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Latvija nereti demonstrē savu nostāju pret Krieviju: nesen valsts aizliedza krievu valodas lietošanu bankomātos. Tikai šie un līdzīgi pasākumi nekādi nav skāruši īstos Kremļa draugus, kuri turpina mierīgi pārvaldīt lielākos Latvijas aktīvus, raksta "The Insider".

Pat par sievām izvēlas latvietes: kādi krievu olig...

Izdevums noskaidrojis, kā Krievijas oligarhi biznesu Latvijā veic caur viltus personām, bet Putina politiku publiski atbalstošie Krievijas iedzīvotāji turpina šeit izmantot personīgos īpašumus. Vēl vairāk, neraugoties uz centieniem mazināt Krievijas ietekmi, valstī veiksmīgi darbojas "Gazprom" meitaskompānija, bet Krievijas militārie darbuzņēmēji vienlaikus attīsta ražošanu arī Latvijā.

Otrā dzimtene Rotenbergiem

"The Insider" atklājis galveno Rotenbergu ārvalstu aktīvu pārvaldnieci - Jeļenas Ruzjakas ģimeni. Ruzjaku ģimene ir saistīta ar Latviju. Un tas nav nekas pārsteidzošs: tieši Latvija vieniem no Vladimiram Putinam vistuvākajiem oligarhiem kļuvusi par otrajām mājām. Pat par sievu Rotenbergi izvēlas latvietes.

Par to, ka Arkādijs Rotenbergs (viens no galvenajiem Vladimira Putina "maciņiem") daļu savu aktīvu noformē uz Latvijas pilsoni Mariju Borodunovu, iepriekš jau ziņots. Tagad "The Insider" atradis papildu pierādījumus Borodunovas personīgajai saiknei ar Krievijas oligarhu.

Arkādijs Rotenbergs pārvietojas ar privāto lidmašīnu, kuras bortas numurs ir RA-73555. Kā noskaidrojis "The Insider", to izmanto arī Borodunova. Pērn martā viņa kopā ar abām meitām ar to aizlidoja uz Maldīvām, vasarā - uz Turciju, bet 2022. gadā kopā ar Rotenbergu - uz Gebeli (Azerbaidžāna).

Rotenbergi turpina kontrolēt Latvijas firmu IMNI, pārliecinājies "The Insider". Latvijas firmai IMNI pieder savrupmāja Rubīnu ielā 7. Par IMNI valdes locekli iecelta Marta Bērzkalna. Šī ir Latvijas modele, kura 2010. gadā apprecējās ar Romānu Rotenbergu - Borisa Rotenberga dēlu un Arkādija Rotenberga krustdēlu.

Taču māja nav vienīgais Rotenbergu aktīvs valstī. Uz Rotenbergu "emisāra" Latvijā Denisa Pospelova vārda ir kompānija "AFI investīcijas", kas tirgo obligācijas starptautiskajos tirgos.

Ja Pospelovam ir Krievijas pase, tad vēl vienam senam Rotenbergu struktūru menedžerim Vadimam Burcevam ir Latvijas pase. Viņš ir Latvijas kompānijas "MC Finance" īpašnieks, kas nodarbojas ar auto līzingu un hipotekāro kreditēšanu.

Piekļuve finanšu instrumentiem palīdz Rotenbergiem apiet sankciju ierobežojumus. Caur kompānijām Latvijā, kas nodarbojas ar kreditēšanu, varētu tikt veikti oligarhu pirkumi Eiropā, piemēram, kotedžas Šalē iegāde Austrijā Putina meitai.

Ne visi Rotenbergu ģimenes locekļi nonāca zem ES sankcijām. Kā noskaidroja "The Insider", Boriss Rotenbergs juniors 2023. gadā šķērsojis Krievijas un Somijas sauszemes robežu. Caur Somiju un Igauniju Šengenas zonā 2022. un 2023. gadā nonāca arī Arkādijas meita Lilija Rotenberga. Ierobežojumi kā uz parastajiem Krievijas iedzīvotājiem uz viņiem neattiecas. Borisam ir arī Somijas pase, bet Lilijai laikam vācu: "The Insider" ir izdevies apliecināt Vācijas pilsonības esamību viņas dēlam Domenikam (attiecīgi mazdēlam Arkādijam Rotenbergam).

No Latvijas komercreģistra var uzzināt, ka Krievijas "Gazprom" pieder 34% AS "Latvijas Gāze" akciju. Kompānija nodarbojas ar vairumtirdzniecību ar biznesa klientiem Latvijā, Igaunijā, Lietuvā un Somijā. AS "Latvijas Gāze" mājsaimniecību segmentā ir lielākais un nozīmīgākais dabasgāzes tirgotājs Latvijā, vēstīts oficiālajā mājaslapā.

"Latvijas gāzes" apgrozījums 2023. gadā bija gandrīz 160 miljoni eiro. Pērn kompānija veica dividenžu izmaksas akcionāriem no iepriekšējo gadu nesadalītās peļņas 110 miljonu eiro apmērā. Tātad "Gazprom" vajadzēja ieguldīt aptuveni 37 miljonus eiro.

"Gazprom" ir lielākā daļa "Latvijas Gāzē". Citu akcionāru vidū ir Vācijas "Uniper Ruhrgas International GmbH" (18%), Latvijas "Rietumu banka" (29%) un "ITERA Latvija" (16%). Par pēdējās beneficiāru tiek uzskatīts latvietis Juris Savickis.

Starp "Rietumu bankas" mazākuma akcionāriem atrodami arī Krievijas iedzīvotāji. Tostarp, kā noskaidrojis "The Insider", Krievijas militāro kuteru ražotāju - kuģu būvētavas "Bell" līdzīpašnieks un ģenerāldirektors Oļegs Belkovs. Tāpat bankas akcionāros figurē Krievijas SIA "Armators" līdzīpašnieks Sergejs Pasters. Pasteram Baltijas valstīs pieder ostas bizness.

Par Latvijas kompānijas "Fiber Optical Solution" akcionāru ar 16% daļu tiek uzskatīts krievs Jurijs Korkiško. Krievijā viņš figurē SIA "Optolink" līdzdibinātāju skaitā, kas nonācis zem ASV sankcijām. Uzņēmums masveidā ražo augstas precizitātes šķiedras optiskos žiroskopus, kas tiek izmantoti kā navigācijas ierīces. 

Par vienu no Latvijas "VS Energy Latvia" (figurēja kā enerģētisko aktīvu īpašniece Ukrainā) īpašniekiem līdz 2023. gada beigām tika atzīta Vācijas pilsone Marina Jaroslavska - tā ir futbola CSKA prezidenta un "Rosteha" partnera Jevgeņija Ginera dzīvesbiedre. Patlaban par beneficiāru norādīts vien Valts Vīgants, kurš iepriekš bijis menedžeris Krievijas Valsts domes vicespīkera Aleksandra Babakova struktūrās.

Kā pārliecinājās "The Insider", Latvijas ciematā Amatciemā joprojām pieder māja Ivanam Sadčikovam - "Tactical Missiles Corporation" (liela Krievijas kontrolakciju kompānija militāro ieroču ražotājiem, kuras galvenā mītne atrodas Koroļovā, Maskavas apgabalā) korupcijas shēmu dalībnieks. Sadčikova partneris bija Rostislavs Zorikovs - "Tactical Missiles Corporation" vadītāja Borisa Obnosova znots. Sadčikova sieva ir nelaiķa bijušā Krievijas vicepremjera Sergeja Prihodjko meita. Svetlana Sadčikova, pēc "The Insider" datiem, kara laikā turpinājusi braukt uz ES caur Lietuvu. Ģimenei ir arī īpašumi Francijā.

Joprojām Rīgas elektromašīnbūves rūpnīcas akcionāru skaitā arī militāri kriminālie oligarhi Iskandars Mahmudovs un Andrejs Bokarevs. Pēc "The Insider" rīcībā esošajiem muitas statistikas datiem, Rīgas rūpnīcas produkcija Krievijā tagad nonāk ne tikai tieši, bet arī sankciju ierobežojumu gadījumā.

Putina Jūrmalas vienība

Bijusī Krievijas Valsts domes deputāte no "Vienotās Krievijas" Tatjana Krivenko deklarējusi kopīgas ar dzīvesbiedru, režisoru Valēriju Fokinu, dzīvokļa īpašumtiesības Latvijā. Ņemot vērā to, ka gan Fokins, gan Krivenko ir Jūrmalas nekustamā īpašuma nodokļu parādnieku sarakstā, dzīvokli viņi ir saglabājuši. Fokins vēlēšanās uzstājās kā Putina uzticības persona un atbalstīja Krimas aneksiju.

Jūrmalas namīpašnieku vidū figurē arī oligarhs Mihails Frīdmans (viņš atrodas zem sankcijām, bet viņa divstāvu rezidence 600 kvadrātmetru platībā un 5,6 miljonu eiro vērtībā ir arestēta) un Andrejs Bolotovs ir bijušais Putina PSRS Valsts drošības komitejas līdzgaitnieka, "Transņeftj" prezidenta Nikolaja Tokareva znots.

Bolotovs sankcijām netika pakļauts, neskatoties uz to, ka caur ofšoriem viņam piederēja kompanija Latvijā un viņš no tās saņēma līgumus par miljardiem rubļu. Toties koruptīvās naudas pietika ne tikai dzīvoklim Jūrmalā, bet arī ES pasei: Bolotovs un viņa bijusī dzīvesbiedre kļuva par Kipras pilsoņiem.

Māja Jūrmalā joprojām pieder Natālijas Timakovas ģimenei, pārliecinājies "The Insider". Nekustamais īpašums ierakstīts uz viņas dzīvesbiedra Aleksandra Budberga vārda. Timakova ir Maskavas vadības skolas "Skolkovo" attīstības direktore un bijusī Dmitrija Medvedeva preses sekretāre. Vīns no Medvedeva Itālijas vīna darītavas Krievijā nonāk tieši caur Latviju.