Kultūra
2024. gada 23. marts, 06:50

Video: Vilim Plūdonim 150! Apmeklētājus gaida atjaunotās rakstnieka mājas "Lejenieki"

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Atceroties dzejnieka un skolotāja Viļa Plūdoņa 150. dzimšanas dienu, no 1. maija Bauskas novada Ceraukstes pagastāapmeklētājiem būs atvērta restaurētā Plūdoņa māja muzejs "Lejenieki".

Ekspozīcijas koncepta autore ir vēsturniece Ina Līne. “Lejenieki” tagad iekārtoti iespējami pietuvināti kādreizējam Plūdoņa mājas interjeram. To paveikt palīdzējuši gan Plūdoņa sievas Elfrīdas Plūdones, gan viņu bērnu atmiņas, pieraksti un zīmējumi, bet pašu māju muzeja vajadzībām jau pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados uzdāvinājis Plūdoņa jaunākais dēls Varimants.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva

Viens no vērtīgākajiem eksponātiem muzejā ir dzejnieka zābaki, ko viņš nēsājis pat vairākus desmitus gadu. Plūdonim bija apmēram 42. kājas izmērs, un viņa bērniem šie zābaki ik vakaru bija jānopucē, lai nākamajā dienā tētis var doties savās skolotāja gaitās.

Tiesa, “Lejeniekos” Plūdoņu ģimene dzīvojusi lielākoties vasarās, ziemas pavadot Rīgā, Torņakalnā, bet zemes īpašumus 55 hektāru platībā apsaimniekoja rentnieki. Kaut arī rentniekiem zināšanu netrūka, Plūdons ar viņiem slēdza skrupulozi izstrādātus līgumus, un viņa vārds bija likums.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva

Zināmākie Viļa Plūdoņa literārie darbi ir dzejolis “Zaķīšu pirtiņu”, pasaka dzejā “Eža kažociņš”, poēma “Uz saulaino tāli”, vēsturiskā balāde “Salgales Mada loms” un citi. Viņš pats bijis aizrautīgs lasītājs, un viņam piederējusi bibliotēka, kurā bijis ap 3000 grāmatu.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva

Skaties pievienoto video, ielūkojies atjaunotajā mājā Mēmeles krastā un uzzini arī citus interesantus faktus par tautā mīlēto literātu un skolotāju Vili Plūdoni.