Ar atšķirīgām zeķēm pretim skaistākai pasaulei — šodien atzīmē Dauna sindroma dienu
Foto: Guna Rubule
Sabiedrība
2024. gada 21. marts, 04:56

Ar atšķirīgām zeķēm pretim skaistākai pasaulei — šodien atzīmē Dauna sindroma dienu

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Biedrība “Dauna sindroms Latvija” aicina 21. martā uzvilkt nesaderīgas zeķes, ļauties bērnišķīgam priekam un skatīt pasauli ar jaunu elpu – šajā datumā pasaulē ik gadu atzīmē Dauna sindroma dienu.

2012. gada 21. martā saskaņā ar ANO Ģenerālās asamblejas lēmumu A/RES/66/149 pirmo reizi tika atzīmēta Pasaules Dauna sindroma diena, tādējādi apliecinot, ka Dauna sindroms eksistē visā pasaulē, atzīstot, ka pienācīga veselības aprūpe un iekļaujoša vide ir katra cilvēka pamattiesības, un aicinot ikvienu ANO dalībvalsti veicināt sabiedrības informētību. 

Dauna sindroms ir ģenētisks stāvoklis, kuram raksturīga viena papildu hromosoma 21. hromosomu pārī. Latvijā ik gadu piedzimst 10–15 bērnu ar Dauna sindromu, un kopā Latvijā dzīvo gandrīz 1300 cilvēku ar Dauna sindromu. Lai paplašinātu iespējas cilvēkiem ar Dauna sindromu dzīvot pilnvērtīgāku dzīvi, pirms trīs gadiem dibināta biedrība “Dauna sindroms Latvija”, un viens no biedrības darbības virzieniem ir sabiedrības informēšana. Tā arī 21. marts ir brīnišķīgs iemesls parunāt par dažādību sabiedrībā un paust savu atbalstu ģimenēm, kurā dzīvo cilvēks ar Dauna sindromu.

Biedrības “Dauna sindroms Latvija” valdes locekle Velga Polinska aicina: “Beigsim izlikties, ka mēs visi esam un varam būt vienādi – tas nav nedz iespējams, nedz arī vajadzīgs. Ieraudzīt atšķirīgo nozīmē spert soli tuvāk pasaulei, kurā ikvienam ir vieta. Šis ceļš nav vienkāršs, taču kopā mēs to varam noiet. Atšķirīgas zeķes ir simbols, ka esam ieraudzījuši to, no kā ilgstoši esam vairījušies – tāpat kā divas dažādas zeķes aizvien pilda savu funkciju, sildot un sargājot valkātāja kājas, tā arī katram cilvēkam sabiedrībā ir sava loma un nozīme. Tāpēc šodien uzvelciet visnesaderīgākās zeķes un lepni dodieties ikdienas gaitās!”