foto: Juris Rozenbergs
Vai Šlesera partijas iniciatīva atlaist Saeimu ir iestrēgusi? Teju pusgadā nesavāc pat trešdaļu parakstu
Kādā brīdī bija ar neapbruņotu aci pamanāms, ka LPV un “Stabilitātes!” kopējās aktivitātes ir pierimušas, un arī Saeimas atlaišanas jautājums vairs netiek cilāts.
Sabiedrība
2024. gada 21. marts, 07:22

Vai Šlesera partijas iniciatīva atlaist Saeimu ir iestrēgusi? Teju pusgadā nesavāc pat trešdaļu parakstu

Edvīns Rakickis

Jauns.lv

Iepriekšējā gada vasarā “Latvija pirmajā vietā” (LPV) un “Stabilitātei!” līderi Ainārs Šlesers un Aleksejs Rosļikovs sarīkoja Rīgas pils priekšā vērienīgu pulcēšanos, kurā tika uzsvērts - viņi izdarīs visu, lai savāktu parakstus un atlaistu 14. Saeimu, ja to neatlaidīs prezidents.

Pērn 16. jūnijā ap 1000 cilvēku pulcējās laukumā pie Rīgas pils, lai kopā ar opozīcijas partijām LPV un "Stabilitātei!" iestātos par Saeimas atlaišanu.

Šlesers vēl pirms tam atzina, ka, ja prezidents parlamentu neatlaidīs, viņš kopā ar domubiedriem izdarīs visu, lai savāktu Saeimas atsaukšanas referenduma ierosināšanai nepieciešamos ap 155 000 vēlētāju parakstus:

Šlesers ar piekritējiem prasa atlaist Saeimu; 2023. gada 16. jūnijs

Šlesers ar piekritējiem prasa atlaist Saeimu

gallery icon

Satversme to pieļāva sākt darīt tikai no 2023. gada novembra, kad apritēja gads kopš 14. Saeimas darba sākšanas.

Šlesers tovakar uz skatuves kāpa kopā ar Alekseju Rosļikovu. Abus karstasinīgi atbalstīja sanākušais pūlis, kura apģērbu rotāja kā LPV, tā “Stabilitātei!” logo.

Tika solītas vērienīgas protesta akcijas

Klāt bija arī dažādu citu sīkpartiju pārstāvji, kuri te bija, te vairs nebija minēti starp Saeimas atsaukšanas iniciatīvas virzītājiem.

Politiķi solīja, ka ar laiku visā Latvijā iedzīvotāji tiks pulcēti uz protesta akcijām.

Tika teikts, ka Saeimas deputātiem ir nepieciešams jauns mandāts, tāpēc ir vajadzīgas ārkārtas vēlēšanas.

Saeima ar savu bezdarbību esot pievīlusi savus vēlētājus. Valdība un Saeima arī nespējot attīstīt valsts ekonomiku.

"Tagad klāt arī nāk vērtību maiņas," ko konservatīvi noskaņotie vēlētāji neatbalsta, tolaik sacīja LPV līderis.

Sākotnēji Saeimas atsaukšanas ierosinātāji bija, LPV, "Stabilitātei!", "Tautas varas spēks", "Suverēnā vara", "Pamats-LV", "Tautas Kalpi Latvijai", "Apvienība jaunlatvieši", "Jaunā Saskaņa" un "Taisnīgums".

Parakstu vākšana norit lēnu

Pērn decembra vidū mediji vēstīja, ka parakstu vākšanas kampaņa uzņēmusi apgriezienus - mēneša laikā savākti ap 35 000 parakstu.

Taču kādā brīdī ar neapbruņotu aci bija pamanāms, ka LPV un "Stabilitātes!" kopējās aktivitātes ir pierimušas, un arī Saeimas atlaišanas jautājums vairs netiek cilāts.

To, ka minētā parakstu vākšana Saeimas atlaišanas referenduma ierosināšanai vairāk izskatās pēc Aināra Šlesera pārstāvētās partijas reklāmas instrumenta pirms gaidāmajām Eiropas Parlamenta vēlēšanām, vēl novembrī pauda "Nacionālās apvienības" (NA) līderis Raivis Dzintars.

Kopš parakstu vākšanas uzsākšanas ir pagājis aptuveni pusgads. No decembra, kad bija savākti ap 35 000 parakstu - četri mēneši.

Pa šo laiku klāt nākuši vien nepilni 3000 paraksti, proti, šīs publikācijas tapšanas brīdī to ir 37 764.

Attiecīgi šai iniciatīvai līdz šī gada 9. novembrim vēl ir jāsavāc ap 117 000 parakstu.

Ap iniciatīvu joprojām rosās aktīvistu partijas

Ap Saeimas atlaišanu gan joprojām aktīvi rosās daļa no sīkpartijām, kuras ir minētas kā iniciatori un centrālais viedoklis uz šo brīdi ir - "pie varas esošie dara visu, lai šo un citas varai nevēlamas iniciatīvas bremzētu".

Šo aktīvistu partiju rīkotā preses pasākumā 23. janvārī tika runāts, ka parakstu slieksnis esot neatbilstoši augsts un Jūlija Stepaņenko savā uzrunā pat norādīja, ka "speciāla darba grupa" esot apkopojusi informāciju, kas liek domāt, ka parakstu vākšanas laikā bijuši pārkāpumi.

Šajā preses konferencē nebija LPV, "Stabilitātei!" un "Jaunā saskaņa" pārstāvju, taču klāt nāca partija "Vienoti Latvijai".