Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Lembergs apsūdz Latvijas valdību centienos provocēt Krieviju
foto: ekrānuzņēmums no video
Aivars Lembergs.
Sabiedrība

Lembergs apsūdz Latvijas valdību centienos provocēt Krieviju

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Partijas "Latvijai un Ventspilij" valdes priekšsēdētājs Aivars Lembergs "Facebook" dalījies aicinājumā Latvijas valdībai ar savu rīcību neprovocēt Krieviju. Ieraksts guvis plašu rezonansi Latvijas sociālajos tīklos.

Lembergs apsūdz Latvijas valdību centienos provocē...

Intervijā ziņu portālam |Ventasbalss.lv" uz lūgumu komentēt situāciju Aivars Lembergs paziņoja: "Zinot, ka šāda diskusija ir radusies, es vēlreiz atgriezīšos pie šīs tēmas. 1994. gada 30. aprīlī tika parakstīts un 1995. gada 27. februārī stājās spēkā Latvijas un Krievijas vienošanās par Krievijas bruņoto spēku pilnīgas izvešanas no Latvijas Republikas teritorijas nosacījumiem, termiņiem u.tml.

Līdz ar šo vienošanos Saeima 1994. gada 24. novembrī apstiprināja četrus līgumus; tā ir viena pakete. Pirmais līgums – par Krievijas armijas izvešanas nosacījumiem, otrais – par Skrundas lokatoru, trešais un ceturtais skar Krievijas pensionārus, viņu sociālo nodrošinājumu utt. Vai Latvijai ir izdevīgi atteikties no vienošanās ar Krieviju par Krievijas karaspēka izvešanas nosacījumiem?" jautā Lembergs un piebilst, ka būtībā Latvija pati devusi Krievijai juridisku iespēju atgūt karaspēku savā teritorijā.

"Latvija ir pārkāpusi divus šīs paketes līgumu punktus. Viens no tiem – par militāro pensionāru un viņu ģimenes locekļu sociālo aizsardzību, otrs – par memoriālo būvju un masu apbedījumu vietu uzturēšanu kārtībā. Un, ja rīt Krievija teiks: jūs esat pārkāpuši, tad arī mēs pārkāpsim? Kas tad notiks? Vai arī kāds grib, lai Krievija sāk karu ar NATO Latvijas teritorijā? Es personīgi negribu. Lielākā māksla ir nevis karot, bet izvairīties no naida," norāda Aivars Lembergs.