foto: Makslinieki.lv
Mūžībā devusies keramiķe Antoņina Paškēviča
Antoņina Paškēviča (14.01.1951 - 14.03.2024).
Kultūra
2024. gada 16. marts, 22:42

Mūžībā devusies keramiķe Antoņina Paškēviča

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Šī gada 14. martā 73 gadu vecumā mūžībā aizgājusi keramiķe, porcelāna apgleznotāja Antoņina Paškēviča, portālu Jauns.lv informēja Latvijas mākslinieku savienībā.

Atvadīšanās no mākslinieces Antoņinas Paškēvičas notiks 2024. gada 20. martā, 14:00, Rīgas kremācijas centra Lielajā zālē, Varoņu 3A, Rīgā.

Antoņina Paškēviča savā daiļradē strādāja vairākos mākslas veidos keramikā un tēlniecībā – veidoja un eksponēja darbus koka, bronzas, porcelāna, biskvīta, šamota materiālos, radīja vāzes, amforas, šķīvjus, sienas dekorus, sīkplastikas objektus, medaļas. Māksliniece daiļradē īpaši bija iecienījusi virsglazūras apgleznojumus ar antīko mītu varoņu tēlu – “Dēmetras”, “Artemīdas”, “Afrodītes” u.c. attēliem, Vecās un Jaunās Derības ainu tēlojumu ar Art Deco un popārta stilistikas iezīmēm. Autores mākslā noteicošais ir postmodernais naratīvs, izteikts figurālās kompozīcijās ar augu, arhitektūras elementiem, un ornamentālie motīvi, vēsta Latvijas mākslinieku savienība.

Paškēvičas darbi apskatāmi Latvijas Mākslinieku savienības muzejā, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (LNMM), Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības Rīgas Porcelāna muzejā, kā arī citos muzejos un privātkolekcijās.