foto: Edijs Pālens/LETA
Nākotnē varētu parādīties "bāzes pensija" visiem pensionāriem
Sabiedrība
2024. gada 15. marts, 14:27

Nākotnē varētu parādīties "bāzes pensija" visiem pensionāriem

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Ņemot vērā zemos pensiju aizvietošanas rādītājus un prognozēto vēl zemāku aizvietošanas līmeni nākotnē, ir jāvirzās uz tā sauktajām bāzes pensijām visiem vecuma pensiju saņēmējiem — līdzīgi kā tas jau tiek darīts gan Igaunijā, gan Lietuvā.

Šāds secinājums izskanēja Latvijas Pensionāru federācijas, labklājības ministra Ulda Auguļa un parlamenta Sociālo darba lietu komisijas priekšsēdētāja Andra Bērziņa kopīgajā sanāksmē, raksta LETA.

Pielikumu pilnveidošana varētu būt viens no variantiem virzībai uz "bāzes pensiju", kas nodrošinātu taisnīgumu visiem vecuma pensiju saņēmējiem — neatkarīgi no laika, kad viņiem piešķirta pensija.

Ideja ir šāda: "bāzes pensija" kļūtu par regulāru (ikmēneša) izmaksu no valsts pamatbudžeta — papildus vecuma pensijai, kas cilvēkam aprēķināta, pamatojoties uz sociālajām iemaksām par viņu darba mūža laikā. "Bāzes pensiju" maksātu visiem vecuma pensijas saņēmējiem.

Sanāksmē uzsvēra, ka šobrīd ceturtā daļa saņēmēju pensiju indeksē tikai daļēji. Rodas pretruna: cilvēkiem, kuri ir aktīvi strādājuši un par kuriem sociālās iemaksas ir maksātas no lielākas algas arī par ilgāku periodu, tā ka viņu godīgi nopelnītās pensijas apmērs pārsniedz 50% no valstī vidējās apdrošināšanas iemaksas no izpeļņām iepriekšējā kalendārajā gadā, netiek pārskatīts (indeksēts) viss pensijas apmērs, un viņu pensija ar katru gadu zaudē savu vērtību.

Tāpēc ministrs Augulis iestājas par to, lai jau no 2024. gada visiem pensijas saņēmējiem tiktu indeksēti pilnā apmērā.