foto: Shutterstock
Pensija kļuvusi lielāka! Citās valstīs dzīvojošie cilvēki, kas kādreiz strādājuši Latvijā, ir ļoti apmierināti ar grozījumiem
Sabiedrība
2024. gada 5. marts, 13:43

Pensija kļuvusi lielāka! Citās valstīs dzīvojošie cilvēki, kas kādreiz strādājuši Latvijā, ir ļoti apmierināti ar grozījumiem

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Pensijas par Latvijā nostrādātajiem gadiem pieprasa arī no Izraēlas un ASV.

"Es gandrīz aizmirsu, ka, pirms pametu Padomju Latviju, tie bija 60. gadi, es tur strādāju studiju laikā. Es pilnīgi nejauši uzzināju, ka likumā par valsts pensijām ir izdarītas izmaiņas, un kopš tā laika pagājušajā gadā pensijai, ko es saņemu Izraēlā, tiek pieskaitīti apmēram 214 eiro no Latvijas par to laiku, ko es tur esmu nostrādājis.

Zinu, ka mani paziņas pensionāri, kuriem ir stāžs Latvijā, bet kuri dzīvo Izraēlā, ir ļoti apmierināti ar šiem grozījumiem, kas tagad ļauj palielināt pensiju par darba gadiem Latvijā," saka rabīns Menehems Barkahans, ebreju reliģiskās kopienas "Šamir" vadītājs.

Kopš 2023. gada 17. jūnija, kad stājās spēkā grozījumi likumā par valsts pensijām, Latvijas vecuma un apgādnieka zaudējuma pensiju no valsts sociālā budžeta saņem arī tās personas, kuras pastāvīgi dzīvo ārpus Latvijas valstī, kas nav Eiropas Savienības, Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalsts vai valsts, ar kuru noslēgta vienošanās par sadarbību sociālās drošības jomā, raksta "Latvijas Avīze".

Visvairāk iesniegumu šajā sakarā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) saņēmusi pērn no Izraēlas.

Kā informēja VSAA eksperte Baiba Felsberga, pirms tam tikai tām personām no trešajām valstīm, kuras strādāja Latvijā un pārcēlās uz Krieviju vai Baltkrieviju, Ukrainu, kā arī Austrāliju, Kanādu un Gērnsiju, bija šādas tiesības, jo ar šīm valstīm Latvijai ir noslēgti līgumi.

Vienošanās ar Krieviju attiecas uz Krievijas un Latvijas pilsoņiem, kā arī Latvijas nepilsoņiem, bet neattiecas uz trešo valstu pilsoņiem.