foto: Ekrānuzņēmums no "X".
“Lsm.lv” neatklās, cik maksāts autorei par “Cūku komiksiem” – tie nu demonstrēti arī Krievijas valsts TV
Komikss nesen atrādīts arī Krievijas valsts TV ziņu sižetā, kur teikts, ka "šādu zīmējumu 24. februārī publicējuši nejau mūsu [krievu] hakeri, bet pats Latvijas medijs."
Sabiedrība
2024. gada 28. februāris, 10:45

“Lsm.lv” neatklās, cik maksāts autorei par “Cūku komiksiem” – tie nu demonstrēti arī Krievijas valsts TV

Jauns.lv

Neviennozīmīgais Ukrainas karavīru atainojums sabiedrisko mediju portālā Lsm.lv izvērties arī par sižetu zināmākajā Krievijas propagandas TV kanālā “Rossija-1”. Jau zināms, ka turpmāki “Cūku komiksi” nesekos.

Jauns.lv sazinājās ar Lsm.lv, lai vaicātu, cik komiksu autorei maksāts par šī veida publikācijām.

Medijs gan atteicās atklāj samaksu par šiem darbiem.

“Komiksa izmaksas veido autora atlīdzība, taču tās apmēru neatklāsim, jo atalgojums ir gan komerciāli sensitīva, gan konfidenciāla informācija. Bez otras puses piekrišanas informācija par līguma būtiskajiem noteikumiem, tajā skaitā atlīdzības apmēru, nevar tikt izpausta trešajām personām. Ar autori Gundegu Eveloni noslēgtais līgums paredz gan komiksu, gan mākslas un kultūras publikāciju izstrādi, taču to regularitāte nav noteikta – par katru publikāciju notiek atsevišķa vienošanās ar Lsm.lv redakciju,” teikts rakstiskā VSIA “Latvijas Televīzija” Mārketinga un komunikācijas daļas direktores Anitas Jansones atbildē.

Jau vēstīts, ka uz 24. februārī publicēto komiksu, kurā Ukrainas karavīrs attēlots cūkas veidolā, sabiedrība reaģēja asi, paužot neizpratni par šāda materiāla parādīšanos sabiedriskajā medijā Krievijas uzsāktā kara otrajā gadadienā.

Tieši Krievijā ukraiņus visdažādākajos locījumos un veidos pieņemts dēvē par cūkām.

Portāla vadība kļūdu atzina un materiālu izņēma, savukārt komiksa autore Gundega Evelone centās paskaidrot, ka šādā formātā komentē virkni notikumu un cūku tēlos atveido daudzus.

Jāteic, ka blakus saprotamai kritikai tika novērota arī nepieņemama, klaji agresīva un uz agresiju mudinoša vēršanās pret autori.

Drīz vien Latvijas Televīzijas (LTV) redkolēģija nāca klajā ar paziņojumu: "Cūku komikss: Ukrainai ir jāuzvar" nebija jāpublicē. Lsm.lv veica kļūdainu redakcionālo izvēli, un tādējādi tika pārkāpts Sabiedrisko mediju redakcionālo vadlīniju punkts, kas paredz, ka sabiedriskie mediji ar īpašu uzmanību izturas pret mazaizsargātām un viegli ievainojamām sabiedrības grupām, lai ar savu darbību nenodarītu kaitējumu tām un veicinātu šo grupu pārstāvju drošības sajūtu. Konkrētā situācija ir izvērtēta gan Lsm.lv redakcijā, gan LTV Redkolēģijā. Lsm.lv pārskatīs komiksu un karikatūru veidošanas un publicēšanas praksi, pilnveidos redakcionālo sadarbību. Vienlaikus Roķe norāda uz nepieņemamu emocionālo vardarbību, kas šobrīd vērsta pret Lsm.lv galveno redaktori Martu Ceravu un mākslinieci Eveloni, piebilstot, ka tiesiskā valstī nav pieļaujama nesodāma draudu izteikšana par veselības un dzīvība aizskārumu.”

Sākumā Lsm.lv redakcija “X” uz citu lietotāju sašutumu atbildēja, skaidrojot, ka komiksam ir sava "cūku" izcelsmes leģenda, kas atrodama pie katra jaunākā komiksa, un cūka var būt gan iedomāts būvnieks, gan nebraucošu vilcienu pasažieris, gan sporta spēļu dalībnieks, ikvienam no mums līdzīgs un atšķirīgs.

Taču vēlāk publicēts medija galvenās redaktores Martas Ceravas skaidrojums, atzīstot, ka portāls "nevietā un nelaikā izveidoja "Cūku komiksu" par karu Ukrainā".

"Atvainojamies, nevienu negribējām aizskart," pauda Cerava. Publikācija no portāla tika izņemta.