Siliņa: norādes uz bumbu patvertnēm Latvijā parādīsies šogad
foto: Jauns.lv/Juris Rozenbergs
Bumbu patvertne zem Centrālās stacijas Rīgā.
Sabiedrība

Siliņa: norādes uz bumbu patvertnēm Latvijā parādīsies šogad

Jauns.lv

Bumbu patvertņu būvniecība jāveic atbilstoši visām prasībām, kas izvirzītas šādiem objektiem. Šis process nav ātrs, tomēr šogad parādīsies zīmes, kas brīdinās, kur atrodas slēptuves, "Rus.lsm.lv" paziņoja Latvijas Republikas Ministru prezidente Evika Siliņa.

Siliņa: norādes uz bumbu patvertnēm Latvijā parādī...

Valdības vadītāja pastāstīja, ka patvēruma vietu izveides jautājums pārrunāts ar partneriem no citām Baltijas valstīm. Viņa atzina, ka Igaunija šajā jautājumā ir aizgājusi vistālāk, taču paziņoja, ka Latvija un Lietuva ir aptuveni vienā līmenī.

"Latvieši, kā parasti, gribēja visu kārtīgi uzbūvēt pēc standartiem. Un tas ir pareizi. Mēs ar Iekšlietu ministriju konsultējāmies ar Lietuvu un Igauniju. Arī lietuvieši šajā jautājumā nav tālu. Vienojāmies, ka, tāpat kā igauņi, kas ir izveidojuši vietas, kurās patverties, darīsim tāpat. Būs divas daļas.

Jau šogad ar zīmēm iezīmēsim vietas, kur patverties.
Šādas vietas tika apzinātas, bet pašvaldībām tiks nosūtītas rekomendācijas," sacīja Siliņa.

Otrais process prasīs ilgāku laiku. Siliņa norādīja, ka, būvējot kaut ko no nulles, ir noteikti standarti, arī bumbu patvertnēm — un tie būs augsta līmeņa patvērumi. "Domāju, ka šogad redzēsim zīmes, kur patverties no šķembām un citām briesmām. Par to tiks paziņots," paziņoja premjere.

Jauns.lv paspēja vēl pēdējo reizi ielūkoties Rīgas Centrālās pasažieru stacijas pazemē, kur jau kopš 20. gadsimta vidus atrodas padomju laikā izbūvēts slepenais bunkurs. Savulaik slepenais “Objekts 100” tika radīts, lai paglābtu stacijas darbiniekus atomkara gadījumā. Jau salīdzinoši drīz virs tā uzbūvēs modernu staciju “Rail Baltica” projekta ietvaros.

Pastaiga pa bumbu patvertni Centrālās stacijas pazemē

Jauns.lv paspēja vēl pēdējo reizi ielūkoties Rīgas Centrālās pasažieru stacijas pazemē, kur jau kopš 20. gadsimta vidus atrodas padomju laikā ...

Valdība iecerējusi izstrādāt celtniecības normas, kurās tiktu uzskaitītas prasības bumbu patvertnēm un norādīts, kur tās jāaprīko. Iekšlietu ministrija noteiks objektus, kurus var pielāgot bumbu patvertnēm ātri un ar mazākiem izdevumiem, pēc kā tiks veikts šim mērķim nepieciešamo līdzekļu aprēķins.

Iepriekš ziņots, ka Rīgas dome noteikusi 355 bumbu patvertnēm piemērotas vietas. 32 no tām izpētīja, un normālā stāvoklī ir tikai piecas. Situāciju ar Rīgas bumbu patvertnēm vērtēja arī Saeimas deputāti.