Masļeņicas pankūku karnevāls Jūrmalā
Masļeņica ir sena slāvu tradīcija, kuras laikā tiek līksmi pavadīta garā, aukstā ziema un sagaidīts ilgi gaidītais pavasaris. Tas ir krāšņu svētku karnevāls ar ēdienu un izklaižu pārpilnību, kuru, protams, nevar iedomāties bez pankūkām. Cienot šo seno tradīciju, vairāki Jūrmalas restorāni, kafejnīcas un viesnīcas ir sarūpējuši īpašus Masļeņicas nedēļas (no 16. līdz 22. februārim) pankūku un citu tradicionālo ēdienu piedāvājumus.
Pankūku ēšana ir viena no galvenajām Masļeņicas tradīcijām. Tās simbolizē apaļo sauli, kas spoži spīd, padarot dienas siltākas, gaišākas un garākas. Pēc tradīcijas pankūkas jāēd visu nedēļu, bet katru dienu ievērojot citas pankūku gatavošanas un ēšanas paražas. Pirmā Masļeņicas diena – “Sagaidīšana” – šajā dienā satiek Masļeņicu un jāsāk cept pankūkas, kā arī no salmiem jāizveido salmu lelle. Nākamā diena – “Koķetēšana” jeb viesu sagaidīšana. Trešā diena – “Kārumniece”, šajā dienā znots nāca ciemos pie vīramātes ar pašgatavotām pankūkām. “Svinēšana” jeb “Plašā ceturtdiena” – šajā diena tiek pabeigti visi saimnieciskie darbi un sākas svētku karnevāls. Piektdiena – “Sievasmātes vakarēšana”, šajā dienā ar atbildes apmeklējumu sievasmāte ar saviem radiniekiem un draugiem iet ciemos pie znota. Sestajā dienā jeb “Aizvadīšanā” neprecētas meitenes aicina ciemos puišus un mēģina pārsteigt viņus ar savām pankūku cepšanas prasmēm. Pēdējā Masļeņicas dienā, “Piedošanas svētdienā”, cilvēki meklē izlīgumu ar saviem tuviniekiem un ir pieņemts lūgt piedošanu visiem radiniekiem.
Tradicionāli tiek uzskatīts, ka cilvēkam, kurš nav kārtīgi paēdis Masļeņicas nedēļas laikā, visu gadu neveiksies. Savukārt Masļeņicas mielasti un līksmība ir uzskatāmi par gaidāmās labklājības, uzplaukuma un veiksmes priekšvēstnešiem. Iepazīt Masļeņicas nedēļas garšu daudzveidību var Masļeņicas nedēļas ietvaros Jūrmalas restorānos, kafejnīcās un viesnīcās.
Īpašās Masļeņicas ēdienkartes veidotas gan pielietojot senas, paaudžu paaudzēs nodotas receptes, gan arī eksperimentējot ar jaunām sastāvdaļām un garšu salikumiem. Izsmalcinātiem gardēžiem tiks piedāvāts nobaudīt pankūkas ar lasi un ikriem, veselīga dzīvesveida cienītājiem - spinātu un biezpiena pankūkas, savukārt saldumu mīļotājiem - pankūkas ar karameli, svaigiem un žāvētiem augļiem un sīrupiem.
Savukārt 21. februārī, plkst.11.00 restorānā
norisināsies ziemas aizvadīšanas svētki. Viesus gaidīs visu veidu pankūkas ar dažādam piedevām, ikri, pīrāgi un skābo kāpostu zupa bez ierobežojumiem, ka arī labdarības tirdziņš un salmu lelles dedzināšana. Dalības maksa pieaugušiem – 25 EUR, bērniem – 15 EUR. Savukārt mazajiem pasākuma viesiem ir sarūpēta īpaša izklaide - pankūku gatavošanas meistarklase šefpavāres Raisas Alijevas vadībā.
Alternatīva izvēle: Pankūkas no linu miltiem
Pankūkas nav kaitīgas figūrai, ja tiek pagatavotas no veselīgām sastāvdaļām.
• 180 ml panniņu (rūgušpiena)
• 120 ml vājpiena
• 1 ola
• 1 ēdamkarote augu eļļas
• 0,7 glāzes kviešu miltu
• 2 ēdamkarotes linu miltu
• 1 tējkarote sodas
• naža gals sāls
Sajauc kopā panniņas, pienu, olu un augu eļļu. Atsevišķā trauciņā sajauc kopā kviešu un linu miltus, sodu un sāli. Samaisa visas sastāvdaļas biezā mīklā, lej ar karoti uz vidēji izkarsētas pannas un cep no abām pusēm. Pasniedz kopā ar riekstiem un svaigiem augļiem vai ogām.