foto: SYSPEO/SIPA
“Lielāks risks saslimt ar Covid-19 ir sabiedriskajā transportā!” Slimnīcas noraida pacientu pārmetumus par vīrusa izplatību
Vairāki iedzīvotāji sociālajos tīklos pauduši, ka paši, vai viņu tuvinieki sasirguši ar Covid-19 vīrusu Latvijas ārstniecības iestādēs.
Sabiedrība
2024. gada 20. februāris, 06:08

“Lielāks risks saslimt ar Covid-19 ir sabiedriskajā transportā!” Slimnīcas noraida pacientu pārmetumus par vīrusa izplatību

Jauns.lv

Vairāki iedzīvotāji sociālajos tīklos pauduši, ka paši, vai viņu tuvinieki ar Covid-19 vīrusu sasirguši tieši ārstniecības iestādēs. Slimnīcu pārstāvji šādus apgalvojumus neuzskata par “gluži pamatotiem, norādot, ka lielāks risks inficēties ar vīrusu ir sabiedriskajā transportā, nevis ārstniecības iestādēs”.

“Manai omei šodien bija jāatgriežas mājās, bet slimnīcas bezatbildības dēļ viņai šobrīd ir Covid-19. Slimnīcas nedara neko, lai pasargātu pacientus no saslimšanas ne ar gripu, ne Covid-19,” ar savu rūgto pieredzi dalās Ieva.

Šis nav pirmais sirdi smeldzošais stāsts, kurā iedzīvotāji norāda uz "slimnīcas neizdarību vīrusa ierobežošanā".

Inga vēsta, ka viņas “tētis pēc operācijas intensīvās terapijas nodaļā sasirdzis ar nopietno vīrusa slimību, un tas esot padarījis atveseļošanās procesu ļoti smagu”.

Savukārt, Vija atklāj, ka viņas mamma šī iemesla dēļ devusies aizsaulē: "Pēc pārciesta insulta mamma uzturējās ārstniecības iestādē, kur inficējās ar Covid-19, un tas viņas novārdzinātajam ķermenim bijis pārlieku liels pārdzīvojums”.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) komunikācijas vadītāja Ilze Arāja piekrīt, ka “ārstniecības iestādēs pastāv augstāks risks saslimt ar vīrusu, tomēr vērš uzmanību, ka situācijas var būt dažādas un būtiski ir arī pašiem iedzīvotājiem pirms plānotām manipulācijām veikt profilakses pasākumus.

Inficēties var jebkurā publiskā vietā

“Gadījumi, kad pacientam ārstniecības iestādēs tiek diagnosticēta saslimšana ar Covid-19, var būt dažādi – iespējams, ka pacients jau stacionārā ierodas ar slimības pazīmēm un pēc veiktām analīzēm diagnoze tiek apstiprinātā,” norāda Arāja.

“Piemēram Bērnu klīniskā universitātes slimnīcas (BKUS) Neatliekamās palīdzības centrā janvārī vērsušies pacienti ar dažādām sūdzībām, un pēc analīžu veikšanas 18 gadījumos uzrādīts pozitīvs rezultāts SARS-CoV2 eksprestestā,” vēsta BKUS Infekciju kontroles dienesta vadītāja Dana Isarova.

Tāpat Arāja norāda, ka “slimnīcā apgrozās liela sabiedrības daļa, kas uz ārstniecības iestādi dodas tieši tā iemesla dēļ, ka jūtas sasirguši”. Lai pasargātu sevi un citus no vīrusa izplatības, eksperte aicina iedzīvotājus ievērot SPKC noteiktos profilakses pasākumus, kā arī 2 mēnešus pirms plānveida operācijām rudens/ ziemas sezonā veikt vakcināciju pret gripu vai sezonāliem Covid paveidiem.

Arī pacientiem jāuzņemas atbildība

“Cilvēkiem, kas pārvietojas ar sabiedrisko transportu ir daudz lielāks risks saslimt ar covid-19 nekā tiem, kas apmeklē slimnīcu,” norāda Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīcas sabiedrisko attiecību vadītāja Janita Veinberga.

Viņa uzsver, ka viegli slimības izplatībā vainot ārstniecības iestādes, tomēr “slimnīcas ievēro visstingrākos drošības protokolus, regulāri dezinficē un vēdina telpas, ārstniecības personāls lieto sejas respiratorus”. Veinberga uzsver, ka atbildība par slimības izplatību ārstniecības telpās būtu jāuzņemas arī pašiem pacientiem. Sevišķi tiem, kas slimnīcās apmeklē savus tuviniekus:

“Pēc operācijām cilvēka ķermenis ir novārdzis, tādēļ atlabšanas periodā pacientam jābūt sevišķi piesardzīgam. Tomēr palātas pastāvīgi izolētas mēs slimniekam nodrošināt nevaram – tas nozīmētu, ka apkalpoto pacientu skaits samazinātos uz pusi,” skaidro Veinberga.

Tāpat speciāliste vēsta, ka Stradiņu slimnīca patlaban neliedz slimniekiem tuvinieku apmeklējumus, un arī tas ievieš zināmus riskus:

“Diemžēl ir bijis gadījums, kad slimnieks pēc smagas operācijas ticis aplipināts ar elpceļu slimību, jo viņa palātas biedru apmeklējis inficēts radinieks. Šis gadījums toreiz rezultējās ar pacienta nāvi.”

Drošības pasākumi slimnīcās

Arāja norāda, ka slimnīcas vadās pēc SPKC vispārīgajiem noteikumiem Covid-19 infekcijas un citu akūtu augšējo elpceļu infekciju izplatības ierobežošanai, tomēr tās arī pašas izvērtē situāciju savā iestadē un tiesīgas lemt par dažādiem papildu ierobežojumiem slimības izplatības mazināšanā.

Latvijas lielākajās slimnīcās dažādi drošības pasākumi ir līdzīgi – darbinieki valkā sejas respiratorus un regulāri tiek testēti, ārstniecības iestādes tiek sistemātiski dezinficētas, telpas vēdinātas un infekciozie pacienti tiek nodalīti no pārējiem pacientiem.

Tomēr vislielākās atšķirības slimnīcās šobrīd vērojamas tieši slimnieku apmeklētāju plūsmas ierobežošanā.

Stradiņu slimnīca elpceļu saslimšanas dēļ šobrīd nevienu nodaļu nav slēgusi, Tāpat tuviniekiem nav liegts slimnīcas telpās apmeklēt sasirgušos slimniekus. BKUS ir ierobežojusi pacientu apmeklētāju skaitu un apmeklēšanas ilgumu.

Bet Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca saistībā ar gripas epidēmiju patlaban stingri ierobežo pacientu apmeklētāju plūsmu, ļaujot slimnieku apmeklēt tikai 1 tuviniekam, un tikai izņēmuma gadījumos – ja pacienta stāvoklis ir smags vai kritisks. Turklāt, šāds apmeklējums iepriekš jāsaskaņo ar ārstu vai dežūrārstu.