Viedokļi
2024. gada 5. februāris, 06:44

Tviterkonvoja veidotājs Reinis Pozņaks par korupciju Ukrainā: "Vajag ieročus, bet dod naudu"

Jauns.lv

Reinis Pozņaks nav naivs un pieļauj, ka gan jau kāda no vairāk nekā 2000 Tviterkonvoja Ukrainā nogādātajām automašīnām ir “aizbraukusi” neceļos: “Korupcija faktiski lielā mērā ir iemesls tam, ka Ukraina ir tur, kur tā ir (tā ES dalībvalsts statusam nav pietuvojusies tik strauji, kā mēs to gribētu – red.). Tas ietekmē visu, korupcija tur joprojām ir aktuāla problēma.”

Eiropas Revīzijas palātas īpašajā ziņojumā vēl īsi pirms Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā bija teikts: “Lai gan Eiropas Savienība (ES) ieviesusi vairākas iniciatīvas ar mērķi samazināt korupcijas iespējas Ukrainā, konstatējam, ka augsta līmeņa korupcija joprojām ir viena no galvenajām Ukrainas problēmām.” Arī sākoties pilna mēroga karam korupcija nepazuda kā uz burvju nūjiņas mājienu, tieši otrādi – fakti liecina drīzāk par pretējo. Līdz ar to Lielais jautājums: “Vai korupcija Ukrainā neapdraud palīdzību, ko tai sniedz citas valstis?” To Jauns.lv vaicāja palīdzības Ukrainai, “Twitter konvoja” veidotājam, Eiropas Gada cilvēkam Latvijā’2022 Reinim Pozņakam.

Pašreiz labā ziņa ir tā, ka liela daļa Ukrainas sabiedrības ir sapratusi kādu postu rada korupcija un ar to cīnās, grib to apkarot. Tikai “iesakņojošos tradīciju” dēļ pret šo antikorupcijas cīņu ir jāsaskaras ar neieinteresētību no varas struktūru puses vai tiem, kuri bija vai ir saistīti koruptīvās shēmās.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Pašreiz labā ziņa ir tā, ka liela daļa Ukrainas sabiedrības ir sapratusi kādu postu rada korupcija un ar to cīnās, grib to apkarot, norāda Pozņaks.

Par Tviterkonvoja nogādātājām automašīnām Ukrainā Reinis Pozņaks saka: “Mēs situāciju ļoti rūpīgi monitorējam un esam identificējuši divus aizdomīgus gadījumus, par kuriem ziņojām Ukrainas attiecīgajām iestādēm, lai tās ar to tiek galā. Bet skaidrs, ka bez kaut kādiem zaudējumiem ar 2000 uz Ukrainu nosūtītajām automašīnām, nav izticis, kaut kas kaut kur ir noklīdis...

Personīgi mēs ar korupciju uz robežas vispār neesam saskārušies – mums neviens nav neko prasījis vai mēģinājis izspiest. Iespējams tādēļ, ka darbojamies ar to cilvēku daļu, kas šobrīd maksā ar savām dzīvībām.”

Reinis Pozņaks par korupciju Ukrainā ir dzirdējis visādus stāstus: “Bet neliela līdzatbildības daļa jāuzņemas arī Eiropai. Ukraiņiem šobrīd patiesībā ir vajadzīgi ieroči, bet viņiem dod naudu, kas, protams, ir labi. Tikai par to naudu ne uzreiz kaut ko var nopirkt, tāpēc pastāv lielāks risks, ka kaut kas no maka var izbirt ārā ne tur, kur tam jāizbirst.”

Viņš domā, ka lietderīgāk būtu par šo naudu Eiropā attīstīt savu militāro industriju, kuras ražoto munīciju un ieročus tad nodot Ukrainai. Tādējādi arī korupcijas riski krietni mazinātos.

Kā Reinis Pozņaks vērtē korupcijas situāciju Ukrainā, un kā tā var ietekmēt palīdzības sniegšanu tai, vērojiet Jauns.lv video.

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.