foto: ekrānuzņēmums no video
Vairākas Latvijas augstskolas sadarbojas ar kādu “Krievijas izglītības centru” Šrilankā. Ministrija aicina to pārtraukt
"Krievijas izglītības centra" tīmekļa vietnē pat īpaši izcelta sadaļa ar Eiropas Savienības (ES) augstākās izglītības iestādēm-partnerēm. Tās visas ir iepriekš minētās, no Latvijas.
Sabiedrība
2024. gada 23. janvāris, 20:25

Vairākas Latvijas augstskolas sadarbojas ar kādu “Krievijas izglītības centru” Šrilankā. Ministrija aicina to pārtraukt

Jauns.lv

Eksotiskajā Dienvidāzijas salu valstī Šrilankā ir bāzēta kāda mazāk eksotiska institūcija ar nosaukumu “Russian Education Center” (Krievijas izglītības centrs). Izrādās, ar šo veidojumu, blakus Krievijas un Baltkrievijas augstākās izglītības iestādēm, sadarbojas arī vairākas Latvijas izglītības iestādes.

“Esot ar vairāk nekā 26 gadu pieredzi izglītības sfērā, mēs apsolām radīt nākotnes izcilākos profesionāļus. Mēs sadarbojamies ar Krievijas, Baltkrievijas un Latvijas (ES), Austrālijas, Lielbritānijas un Kanādas labākajām universitātēm, nodrošinot jūsu atvasei labāko izglītību, kas ir būtiska karjeras attīstībai,” šāda rindkopa ir izlasāma Krievijas izglītības centra mājaslapā.

Ilgi nav jāmeklē līdz šajā tīmekļa vietnē, starp Krievijas un Baltkrievijas mācību iestādēm, dažādām citām sadarbības organizācijām, atrodam uzskaitītas arī Rīgas Tehnisko universitāti, tās paspārnē esošo Latvijas Jūras akadēmiju, Rīgas Stradiņa universitāti un Biznesa augstskolu “Turība”.

Tīmekļa vietnē pat īpaši izcelta sadaļa ar Eiropas Savienības (ES) augstākās izglītības iestādēm. Tās visas ir iepriekš minētās, no Latvijas.

Rodas pamatoti jautājumi – kas ir šī organizācija un kādēļ Latvijā bāzētas augstākās izglītības iestādes atrodas tās partneru sarakstā.

Īsumā – “Krievijas izglītības centrs” Šrilankā nodarbojas ar studentu piesaisti augstskolās.

Nosaukums liek noprast, ka sākotnēji un primāri, iespējams, strādāts Maskavas virzienā, bet iespējas – augušas.

Ņemot vērā to, kas ir zināms par Krievijas praksi, starptautiski iesaistoties izglītības un studentu piesaistīšanas jautājumos, var noprast arī virkni citu lietu.

“Krievijas izglītības centrs” tika dibināts ar nolūku piedāvāt Šrilankas studentiem iespēju mācīties ārzemēs un iegūt pasaules līmeņa izglītību, bez finansiāliem šķēršļiem, kuri traucē daudziem daudzsološiem studentiem, gan ir teikts centra tīmekļa vietnē.

Jauns.lv vērsās gan pie minētajām izglītības iestādēm, gan Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM), lai noskaidrotu, kāda ir šī sadarbība, kādi ir tās līdzšinējie rezultāti un vai tā, pēc būtības, ir pieņemama.

IZM Komunikācijas nodaļas vadītāja Evija Ansonska skaidroja, ka izglītības ministrijas pārstāvji jau uz šo ir reaģējuši, tikušies ar iesaistītajām pusēm un nosūtījuši izglītības iestādēm arī attiecīgu vēstuli.

“Ministrijas aicina augstskolas apzināties lokālās un starptautiskās reputācijas risku, ņemot vērā Latvijas valsts oficiālo pozīciju par Krievijas Federācijas pilna mēroga iebrukumu Ukrainā, kā arī ministrijas 2022. gada 25. februāra vēstulē Nr. 4-6e/22/554 “Par solidaritāti ar Ukrainu” pausto aicinājumu pārtraukt visa veida sadarbību ar Krievijas Federācijas augstskolām, tostarp, izpildot kopējas Eiropas Savienības noteiktās sankcijas,” skaidroja ministrijā.

Jauns.lv publicēs arī augstākās izglītības iestāžu komentārus un skaidrojumus par līdzšinējo sadarbību ar “Krievijas izglītības centru”, tiklīdz tie tiks saņemti.