Sabiedrība
2024. gada 19. janvāris, 13:40

VIDEO: Augšdaugavas novadā pārgalvīgs alnis izskrien priekšā automašīnām

Jauns.lv

Augšdaugavas novadā uz šosejas Daugavpils-Rēzekne manīts alnis, kas izskrien priekšā automašīnām.

Video redzams, kā lielais meža dzīvnieks kādu brīdi stāv ceļa malā aiz norobežojošās apmales. Gluži kā gaidīdams piemērotāko brīdi, alnis nolemj šķērsot ceļu brīdī, kad tam tuvojas kravas automašīna no vienas puses un vieglais spēkrats no otras. 

Redzams, ka vieglā spēkrata vadītājs jau laikus pamanījis grāvī stāvošo dzīvnieku un pieņem lēmumu strauji samazināt ātrumu. Kravas automašīnai tuvojoties, alnis nolemj tomēr skriet šosejai pāri. Abi spēkrati nobremzē un dzīvnieks veiksmīgi tiek ceļam otrā pusē, bet automašīnu vadītāji var turpināt savu ceļu.

Valsts meža dienests atgādina, ka ziemas periodā, kad redzamība uz autoceļiem pasliktinās, pieaug arī sadursmju skaits ar meža dzīvniekiem. Par notriektiem, kritušiem vai sadursmē ievainotiem meža dzīvniekiem jāinformē Valsts meža dienests, ko var veikt, arī izmantojot lietotni “Mednis”.

“Diennakts tumšajā laikā, sevišķi krēslas un rītausmas stundās, dzīvnieki kļūst aktīvāki un var intensīvi baroties mežsaimniecības un lauksaimniecības kultūrās, kas atrodas blakus autoceļiem. Šai laikā dzīvnieki var pastiprināti šķērsot autoceļus un izraisīt sadursmes ar transportlīdzekļiem. Tāpat jābūt ļoti uzmanīgiem ziemas laikā, kad ceļi tiek kaisīti ar sāls maisījumu, kas var piesaistīt meža dzīvniekus,” skaidro Valsts meža dienesta Medību daļas vadītājs Valters Lūsis.