foto: Zane Bitere/LETA
Ķīnas apmaksātā ceļojumā aizbraukusī “Stabilitātei!” deputāte Pleškāne vienlaikus darbojas Tibetas atbalsta grupā
Saeimas grupā Tibetas atbalstam esošajai Viktorijai Pleškānei ("Stabilitātei!"), šķiet, licies pilnīgi savienojami vienlaikus vismaz uz papīra reprezentēt Tibetas pusi, bet neatteikt Ķīnas valsts apmaksātu draudzības un sadarbības saišu veicināšanas ceļojumu.
Politika
2024. gada 17. janvāris, 12:29

Ķīnas apmaksātā ceļojumā aizbraukusī “Stabilitātei!” deputāte Pleškāne vienlaikus darbojas Tibetas atbalsta grupā

Jauns.lv

Medijos plaši apspriestajā Aināra Šlesera pārstāvētās deputātu grupas braucienā uz Ķīnu ir vēl kāda iepriekš nepamanīta nianse, kas liek uzdot jautājumus. “Stabilitātei!” frakcijas pārstāve Viktorija Pleškāne, kura devusies līdzi šajā Ķīnas apmaksātā ceļojumā, vienlaikus ir arī Saeimas deputātu grupā Tibetas atbalstam.

Izveidojot Tibetas atbalsta grupu Saeimā pirms vairāk nekā desmit gadiem, par tās mērķi tika pasludināta “Tibetas idejas” uzturēšana.

Latvijai un Tibetai esot daudz kas kopīgs – abas ir mazas tautas, kuras apdraud “lielas impērijas”, tika apgalvots.

Vēl 2017. gadā par Tibetas garīgā līdera Viņa Svētības Dalailamas vizīti medijos tika rakstīts šādi – ņemot vērā Ķīnas stingro nostāju pret Dalailamu, oficiāli Latvijas amatpersonas ar viņu netiksies, taču notikumus plāno apmeklēt vairāki deputāti no Saeimas Tibetas atbalsta grupas.

Šī Saeimas atbalsta grupa izsenis ir izcēlusies ar principiālu nostāju Tibetas pusē, par spīti visnotaļ spiedošai nostājai, ka Latvijai primāra interese ir Ķīna un Tibetas jautājums nedrīkst traucēt šīm attiecībām.

Tikmēr pašreizējā Tibetas atbalsta grupā esošajai Pleškānei, šķiet, licies pilnīgi savienojami vienlaikus vismaz uz papīra reprezentēt Tibetas pusi, bet neatteikt Ķīnas valsts apmaksātu draudzības un sadarbības saišu veicināšanas ceļojumu.

Sazvanīts, Tibetas atbalsta grupas vadītāja vietnieks Juris Viļums (AS), uzrunāts par situāciju ar Pleškānes dalību kā ar Ķīnu, tā Tibetu saistītās grupās, atbildi sāka ar vieglu sasmiešanos.

“Ko es varu teikt... kad atbrauks, droši vien var pajautāt – kurā pusē cilvēkam šķiet svarīgāk nostāties. Teikšu godīgi, negribu slikti izteikties par kolēģi pat ja mūsu domas varbūt nesakrīt. Braukt vai nebraukt uz Ķīnu – tas, pats par sevi, šobrīd ir liels jautājums, ņemot vērā to, kas notiek pasaulē. Manuprāt, Tibetas, Taivānas jautājums ir jāceļ gaismā, Uiguru situācija,” pauda Viļums.

Jauns.lv ir sazinājies ar raksta tapšanas brīdī vēl prombūtnē esošo deputāti, liekot definēt savus mērķus Tibetas atbalsta grupā un Ķīnas grupā, kā arī paskaidrot, vai viņasprāt ir pareizi šādā situācijā pieņemt Ķīnas piedāvāto, apmaksāto iespēju.

Publicēsim Pleškānes atbildes, kad tās tiks saņemtas.

Šīs abas grupas nebūt nav vienīgās, kurās Viktorija Pleškāne ir pierakstīta. Vēl deputāte darbojas citās, papildu 20 deputātu grupās, kā arī vienā parlamentārās izmeklēšanas komisijā, divās komisijās un trijās apakškomisijās.

Jau vēstīts, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) atbilstoši savai kompetencei plāno vērtēt vairāku Saeimas deputātu braucienu uz Ķīnu.

No minētās deputātu grupas braucienā par Ķīnas valdības naudu devies tās vadītājs Šlesers, kā arī Ričards Šlesers (LPV), Kristaps Krištopans (LPV), Ramona Petraviča (LPV), Linda Liepiņa (LPV), Viktorija Pleškāne ("Stabilitātei") un divi deputāti no Nacionālās apvienības - Aleksandrs Kiršteins un Edmunds Teirumnieks.

Latvijas Televīzija noskaidrojusi, ka pretēji Šlesera publiski rakstītajam šis nav komandējums, jo Saeimas prezidijā iesniegums par komandējumu nav iesniegts un līdz ar to nav arī apstiprināts.