Sabiedrība
2024. gada 16. janvāris, 10:56

“Kādēļ laidu sunīti ārā?” Vilks nokodis kādas saimnieces mājas mīluli

Jauns.lv

Jelgavas novada Vilces pagastā iemūžināts kāds baismīgs notikums – video redzamajos kadros redzams kā vilks nežēlīgi uzbrucis kādas vietējās iedzīvotājas sunītim. Turklāt, pastāv aizdomas, ka šis nav vilka pirmais uzbrukums, vēsta “Latvijas Televīzija”.

“Kādēļ laidu sunīti ārā?” sevi šausta Vilces iedzīvotāja Mārīte.

foto: Ekrānšāviņš no Latvijas Televīzijas.
Nežēlīgā uzbrukumā vilks nonāvēja Mārītes mīluli Kūperu.

Kundze medijam norāda, ka viņas sunītis Kūpers bijis “pārgudrs un viņam paticis nolūkojies kā saimniece veic mājas darbus.” Sunīša pazušana tika konstatēta kādā decembra rītā, kad pēc ilgākas meklēšanas suni nebija izdevies atrast.

Kundze palūgusi palīdzību meitai mīluļa sasaukšanā, bet viņa netālu no dzīvesvietas atradusi asins piles un vilka pēdas, tādēļ ziņojusi par iespējamo uzbrukumu vietējam pagastam.

Vilku uzbrukumi mājdzīvniekiem nav retums –  2023. gadā Latvijā ziņots par 597 mājdzīvniekiem, kuri cietuši no vilku uzbrukumiem, tomēr galvenokārt šādi uzbrukumi ir vērsti pret aitu vai kazu ganāmpulkiem un teļiem. Valsts meža dienesta mājaslapā atrodamā informācija liecina, ka šogad no vilku uzbrukumiem cietis 1 suns, bet aizvadītajā gadā vilki nonāvējuši 13 sunīšus.

Tā kā Latvijā vilks ir īpaši aizsargājama ierobežoti izmantojama suga, to drīkst medīt stingri noteiktos apjomos  - līdz 2024. gada 31. martam Latvijā atļauts nomedīt 300 īpatņus. Mednieki secinājuši, ka Mārtītes kundzes mīluļa nāvē vainojams viens vilks, un Valsts meža dienests izsniedzis medniekiem atļauju šo dzīvnieku likvidēt.