foto: Mārtiņš Ziders/Jauns.lv
Samaksāta vien puse - cik naudassodi piespriesti Covid-19 pandēmijas gados un kā sokas ar to maksāšanu?
Jauns.lv vērsās Iekšlietu ministrijā (IeM), lai uzzinātu - cik, laikaposmā no 2020. gada līdz 2023. gadam, ir piespriests un cik - iekasēts.
Sabiedrība
2024. gada 16. janvāris, 05:41

Samaksāta vien puse - cik naudassodi piespriesti Covid-19 pandēmijas gados un kā sokas ar to maksāšanu?

Jauns.lv

Covid-19 pandēmijas mēnešos sadzīvojām ar speciālu likumu, kura panti ļoti specifiski regulēja regulēja mūsu uzvedību un ierobežoja cilvēku iespējas pulcēties. Likumā paredzētie naudassodi bija dažādi un tos krāja kā ar politiku pamatīgi aizrāvušies "viedokļu līderi" tā arī vienkārši iedzīvotāji un juridiskas personas.

Konkrēti pandēmijas laikā mūsu dzīves stingri regulēja ļoti mainīgais, biežiem grozījumiem pakļautais Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likums.

Tas stājās spēkā 2020. gada jūnijā un faktiski spēku zaudēja vien šī gada 1. janvārī.

Pandēmijas mēnešos piedzīvojām virkni ierobežojumu, kuru būtība un skaits nemitīgi mainījās. Ne visi varēja izsekot līdzi un ne visi gribēja - nedz izsekot līdzi, nedz vispār pakļauties.

Rezultātā likumsargiem bija visnotaļ smags uzdevums - fiksēt šī likuma pārkāpšanu, neatļautas pulcēšanās sejasmaksu nevalkāšanas - un piemērot sodanaudas.

Jauns.lv vērsās Iekšlietu ministrijā (IeM), lai uzzinātu - cik, laikaposmā no 2020. gada līdz 2023. gadam, ir piespriests un cik - iekasēts.

Piespriesti sodi teju milions eiro apmērā

Informāciju pēc Jauns.lv lūguma sagatavoja IeM Informācijas centrs. Sodanaudas apmērs un pārkāpumu skaits ir izdalīts pa gadiem un pēc minētā likuma 50. panta atsevišķām daļām.

Konkrēti - 1. daļu (Par Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai noteikta epidemioloģiskās drošības pasākuma neievērošanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajai personai līdz četrsimt naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai — no divdesmit astoņām līdz tūkstoš naudas soda vienībām);

3. daļu (Par personai noteiktā pienākuma iekļaut ziņas personu uzraudzības informācijas sistēmā nepildīšanu piemēro naudas sodu no divām līdz četrsimt naudas soda vienībām). Šī daļa ir par "Covidpass.lv" nepildīšanu, kas tobrīd darbojās un bija obligāta daudzos gadījumos;

šī panta prim pantu (Par mutes un deguna aizsega nelietošanu normatīvajos aktos paredzētajos gadījumos piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz desmit naudas soda vienībām). Skaidrojums - prim pants spēku zaudēja vēl 2021. gadā un 2022. gadā redzamie sodi par šo liecina, ka pārkāpums vienkārši izskatīts šī gada sākumā.

Saskaņā ar Informācijas centra datiem, 2020. gadā kopumā ir piemēroti naudassodi 115 315 eiro apmērā. No togad piemērotā samaksāti ir vien 42 407,27 eiro.

Būtiski, ka lielāko sodu daļu saņēmušas juridiskās personas.

2021. gadā kopumā piespriesti naudassodi 690 887,51 eiro apmērā - aptuveni sešas reizes vairāk, nekā iepriekšējā gadā, turklāt šoreiz lielāko daļu sodu ar ievērojamu pārsvaru sastāda fizisku personu pārkāpumi.

No visa piespriestā samaksāta šobrīd ir aptuveni puse - 341 377,1 eiro.

2022. gadā piespriesti naudassodi 113 447,5 eiro apmērā. No tā visa samaksāti 68 698,6  eiro.

Kopumā minētajā laika periodā ir piespriesti naudassodi teju miljons eiro apmērā - 919 650,01 eiro. No tā samaksāta mazāk nekā puse - 452 482,97 eiro.

Iepriekš jau ziņots, ka Pasaules veselības organizācija (PVO) pērn vasarā paziņoja, ka Covid-19 pandēmija vairs nav uzskatāma par starptautisku ārkārtas situāciju.

Kad ANO veselības aģentūra 2020. gada 30. janvārī pirmo reizi pasludināja koronavīrusu par starptautisku krīzi, tas vēl nebija nosaukts par Covid-19, un ārpus Ķīnas nebija lielu uzliesmojumu.

Trīs gadu laikā Covid-19 pandēmijā pasaulē miruši vismaz septiņi miljoni cilvēku.

Lai tur vai kā, šis vīruss vēl neļauj par sevi aizmirst.

Šobrīd aktuāls ir Covid-19 Omikrona varianta pēctecis JN.1, kas pirmo reizi konstatēts Francijā un ASV, bet tagad izplatījies jau lielā daļā pasaules valstu.

Kamēr PVO to pasludinājusi par "interesantu variantu", Ķīnas veselības aizsardzības iestādes ir izteikušas jaunu brīdinājumu par iespējamu masveida Covid-19 gadījumu skaita palielināšanos valstī šomēnes.