Ledus sanesumi Jēkabpils un Aizkraukles novados. 2024

Ledus sanesumi Jēkabpils un Aizkraukles novados.

gallery icon
Sabiedrība
2024. gada 12. janvāris, 12:55

Foto: Daugavā pie Jēkabpils un Aizkraukles izveidojušies vareni ledus krāvumi

Jauns.lv

Šonedēļ, iestājoties atkusnim, Daugavā daudzviet sāka kūst sniegs, kas atradās uz ledus, vēsta Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs. Ledus segā palielinājās lāsmeņu laukumi, uz ledus atrodās ūdens. Daugavā paaugstinājās ūdenslīmenis, un tas veicina ūdenslīmeņa celšanos pieteku lejteces posmos, un dažās upēs turpinās ūdenslīmeņa kāpums.

Kūstot ledum Daugavā un tās baseinā, Jēkabpils un Aizkraukles novados daudzviet izveidojušies iespaidīgi ledus krāvumi.

Tikmēr Spēkā dzeltenās pakāpes brīdinājums par augstu ūdenslīmeni Daugavas posmā lejpus Daugavpils līdz Pļaviņu ūdenskrātuvei.

Iepriekšējā sala periodā Daugava nebija pārklājusies ar vienlaidus ledus segu. Posmā Piedruja - Krāslava turpinājās vižņu veidošanās un iešana, bet posmā Daugavpils - Pļaviņu ūdenskrātuve upi sedza ledus sega, ledus sega ar lāsmeņiem, atsevišķos posmos upē joprojām bija atvērta ūdens laukumi. Atkusnis, kas šonedēļ iestājās arī valsts austrumdaļā nebija spēcīgs, tomēr ūdens pieplūdums no baseina veicināja lēnu ūdenslīmeņa celšanos, tā izraisīja atsevišķos upes posmos lokālas ledus sakustēšanās.

Vižņu un ledus masas blīvēšanās augšpus Daugavpilij, radīja spiedienu uz ledus segu, tā neizturēja un šodien pie Daugavpils sākās ledus iešana.

Nedēļas nogalē atgriezīsies sals.  Ledus segā samazināsies lāsmeņu platības,  nostiprināsies ledus uz ūdenstilpēm. No ledus brīvajos upju posmos atsāksies ledus veidošanās,  ies vižņi.  Kopumā upju notece samazināsies, ūdenslīmenis pazemināsies,  tomēr atsevišķos posmos iespējamas ūdenslīmeņa krasākas svārstības.