foto: Evija Trifanova/LETA
Ja ne NATO ģenerālsekretārs Kariņš, varbūt ES komisārs Kariņš? Ārlietu ministrs atklāj savas ieceres
Ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš
Sabiedrība
2024. gada 11. janvāris, 22:58

Ja ne NATO ģenerālsekretārs Kariņš, varbūt ES komisārs Kariņš? Ārlietu ministrs atklāj savas ieceres

Jauns.lv/LETA

Neiegūstot NATO ģenerālsekretāra amatu, ārlietu ministrs, bijušais Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) gribētu pretendēt uz Eiropas Savienības (ES) komisāra amatu.

Izdevuma "Politico" raidierakstā "Power Play" Kariņš pauda, ka, ja viņš neiegūs NATO ģenerālsekretāra amatu, Kariņš, kas savulaik bijis Eiropas Parlamenta deputāts, neizslēdz iespēju, ka varētu atgriezties Briselē, lai gan tagad viņš peretendētu uz ES komisāra amatu.

"Politika ir nepastāvīgs bizness (..) Es šodien noteikti neaizvērtu nevienas durvis," intervijā izteicies Kariņš. "Kas zina, ko nesīs rītdiena."

ES komisāra amatu patlaban ieņem Kariņa partijas biedrs Valdis Dombrovskis. Viņi abi tiek minēti kā divi potenciālie partiju apvienības "Jaunā vienotība" (JV) Eiropas Parlamenta vēlēšanu saraksta līderi. JV patlaban vēl nevarot izšķirties, kurš no abiem būs saraksta pirmais numurs.

Jauns.lv jau vēstīja, ka Kariņš paudis gatavību kandidēt uz NATO ģenerālsekretāra amatu. "Ja Latvija pieņemtu lēmumu kandidēt uz ģenerālsekretāra amatu, Krišjānis Kariņš ir gatavs pievienoties sacensībai," aģentūra "Bloomberg" citē paziņojumu, ko tā saņēmusi no Kariņa preses pārstāvja.

Paziņojumā teikts, ka Kariņš varētu piedāvāt "sniegt ieguldījumu aliansē ar savu vadības pieredzi premjerministra amatā, skaidru izpratni par Krievijas draudiem, stingru nostāju Ukrainas jautājumā un pierādītiem panākumiem kā starptautiskās vienprātības veidotājam".

"Ģeopolitiskā situācija un ar Ziemeļatlantijas aliansi saistīto izaicinājumu raksturs prasa dinamisku, apņēmīgu un konsensā balstītu vadību," teikts Kariņa paziņojumā, piebilstot, ka viņa vadībā "Latvija ir konsekventi sasniegusi un pārsniegusi 2% [no iekšzemes kopprodukta] mērķi aizsardzības izdevumu jomā".

Pašreizējā NATO ģenerālsekretāra, norvēģa Jensa Stoltenberga pilnvaras šajā amatā beigsies 2024.gada 1.oktobrī.