Iļģuciema cietuma sieviešu rakstītās vēstules pārtapušas mākslas darbos. FOTO
Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolas audzēkņi, lasot Iļģuciema cietumā ieslodzīto vēstules, īstenojuši unikālu mākslas projektu – uzgleznojuši to autoru portretus.
Kultūra

Iļģuciema cietuma sieviešu rakstītās vēstules pārtapušas mākslas darbos. FOTO

Jauns.lv

Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolas audzēkņi – topošie mākslinieki mākslas darbos pārvērtuši Iļģuciema sieviešu cietumā ieslodzīto vēstules. Ieslodzītās topošajiem māksliniekiem rakstīja anonīmas vēstules, kuras viņi radoši pārveidoja vizuālās mākslas darbos.

Iļģuciema cietuma sieviešu rakstītās vēstules pārt...

Mākslas vidusskolas un Iļģuciema cietuma kopīgā projekta „Māksla pieder tautai” iecere bija ielūkoties cilvēkā, apzināties mūsu dažādību, mēģināt ieklausīties, saprast, varbūt līdzi just, mēģināt izvērtēt un mazināt stereotipus, kas turot savā varā, mums dažkārt liedz iepazīt šīs heterogēnās pasaules visdažādākās malas un atšķirīgās nokrāsas, Kasjauns.lv informēja projekta vadītājas asistente. Baiba Guste.

Projektā iesaistījās Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskola un Ieslodzījuma vietu pārvaldes Iļģuciema cietums, kuru sadarbība izvērtās radošā, interesantā, veiksmīgā apmaiņā, kad topošie mākslinieki - audzēkņi saņēma anonīmas vēstules no sievietēm, kas izcieš sodu, un vēlāk skolotāju vadībā radīja dažādus stilistikas portretus. Gleznu autori ar anonīmo vēstuļu autorēm tiksies izstādes atklāšanā, kas, iespējams, būs vissatraucošākais šā projekta mirklis, jo tā būs atklāsme gan anonīmajam modelim, gan autoram, kura darbu modeles iegūs savā īpašumā.

Iļģuciema cietuma un Jaņa Rozentāla Mākslas vidusskolas kopprojekts „Māksla pieder tautai”

Projekta ietvaros tika izveidots arī buklets un filma, kas būs kā vēstures liecība par šo notikumu. Izstādes „Māksla pieder tautai” atklāšana Iģuciema cietumā notiks 27. februārī. Projekta organizatori ir iecerējuši izstādi eksponēt arī citās vietās Rīgā un reģionos.

Projekts „Māksla pieder tautai” rosināja un stiprināja pārliecību, ka cilvēks, kas ir tik pazīstams un neizdibināms, tik jūtīgs un skarbs, tik gudrs un nesaprātīgs, spēj atklāt sevi pavisam negaidītās un neparedzamās dzīves un mākslas attiecībās, lai izvērtētu stereotipus gan par sabiedrību, gan par mākslu, uzsver Guste.

Projekts „Māksla pieder tautai” norisinājās Radošo partnerību programmas (RaPaPro) ietvaros, kas ir Kultūras ministrijas rosināts projekts jaunu, radošu partnerību veidošanai profesionālās vidējās kultūrizglītības iestādēs. RaPaPro mērķis ir attīstīt jaunu radošu partnerību veidošanos Kultūras ministrijas profesionālās vidējās kultūrizglītības iestādēs.

Kasjauns.lv/Foto: publicitātes foto