foto: LETA
Budžeta izskatīšanas debatēs iesaistās arī ministri
Šodien nākamā gada valsts budžeta paketes likumprojektu izskatīšanas debatēs iesaistās arī ministri.
Politika
2023. gada 7. decembris, 19:38

Budžeta izskatīšanas debatēs iesaistās arī ministri

Jauns.lv/LETA

Šodien nākamā gada valsts budžeta paketes likumprojektu izskatīšanas debatēs iesaistās arī ministri.

Pēdējos gados opozīcijas politiķi budžeta izskatīšanas procesā no tribīnes aktīvi kritizēja koalīciju un tās virzītos ministrus par nevēlēšanos debatēt par budžetu pavadošajiem likumprojektiem un priekšlikumiem.

Ministri un koalīcijas deputāti iepriekš bija saņēmuši pārmetumus par to, ka viņi neiet skaidrot opozīcijas ieskatā sliktus un iedzīvotājiem nedraudzīgus grozījumus.

Šogad budžeta izskatīšanas laikā šādu pārmetumu teju nav. Opozīcijas politiķi no tribīnes mudina ministrus skaidrot kādu priekšlikumu, un ik pa laikam deputātu priekšā iznāk ministri, iesaistoties priekšlikumu iztirzāšanā un savas pozīcijas skaidrošanā. Piemēram, finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV) skaidroja opozīcijas politiķiem nodokļu pārmaiņu iespējas.

Tikmēr ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS), kāpjot tribīnē, kad deputāti izskatīja jautājumu par pievienotās vērtības nodokli ogām, augļiem un dārzeņiem, lamāja bijušo zemkopības ministru Didzi Šmitu (AS), kura dēļ vispār patlaban esot nonākts pie situācijas, ka nodokļa likme minētajiem produktiem būs 12 nevis pieci procenti.

Valaiņa emocionālā uzstāšanās sadusmoja Šmitu, kurš sacēlās kājās un no vietas kliedza Valaiņa virzienā.

Debatēs bija iesaistījusies arī Ministru prezidente Evika Siliņa (JV). To novērtēja opozīcijas politiķi, gan sarkastiski norādot, ka valdības pārstāvju kāpšana tribīnē tikai dodot papildu argumentus, ko atspēkot.

Saeimā šodien jau apmēram desmit stundas, ieskaitot pārtraukumus, notiek nākamā gada valsts budžeta izskatīšana galīgajā lasījumā. Deputātiem šo stundu laikā nav izdevies nokļūt līdz galvenajam dokumentam - pašam budžeta likumprojektam. Deputāti kavējas debatēs par grozījumiem budžetu pavadošajos likumprojektos. Tādu budžeta paketē ir 19, savukārt līdz plkst.18.30 izskatīšanā bija vien 12.