Vai bijušajiem ieslodzītajiem ir iespējas atgriezties darba tirgū?
Sabiedrība
2023. gada 7. decembris, 16:26

Vai bijušajiem ieslodzītajiem ir iespējas atgriezties darba tirgū?

Sadarbības projekts

No 6. novembra portālā JAUNS.LV mēneša garumā sadarbībā ar Ieslodzījuma vietu pārvaldi norisināsies informatīvā kampaņa “Nenovērsies! Atbalsti un iesaisties! #Resocializācija”. Kampaņas mērķis ir mazināt sabiedrības aizspriedumus pret bijušajiem ieslodzītajiem un skaidrot valsts un pašvaldības iestāžu, ģimenes locekļu, uzņēmēju, brīvprātīgo darbinieku un plašākas sabiedrības lomu ieslodzīto personu sekmīgā resocializācijā un recidīva novēršanā. Šodien uz sarunu aicinājām Nodarbinātības valsts aģentūras Darba tirgus departamenta Karjeras un darba meklēšanas atbalsta nodaļas vecāko eksperti Andu Bogdāni.

Kādi ir lielākie izaicinājumi sadarbībā ar ieslodzītajām personām un viņu darbu meklējumiem?

Ja runa ir par darba meklēšanas procesu, tad, protams, lielākais izaicinājums ir pats ieslodzījuma fakts un bieži vien nepietiekamas prasmes, iemaņas un zināšanas. Ja ieslodzījumā ir pavadīts salīdzinoši ilgs laiks, ņemot vērā darba tirgus lielo mainību un dinamiku, digitalizāciju, automatizāciju, jaunu tehnoloģiju ienākšanu, bieži vien ieslodzītā prasmes, iemaņas un zināšanas, iespējams, vairs nav pietiekamas vai pat nav aktuālas un konkurētspējīgas darba tirgū.

Konsultēšanas procesā ir ļoti svarīgi sniegt kvalitatīvu karjeras konsultāciju un spēt “turēt” psiholoģiskās robežas, nesekojot ieslodzīto manipulācijām, t. i., neapsolīt, nedarīt viņa vietā, kā arī spēt izturēt spriedzi, ko rada šī klienta dzīves vēsture, nepieciešamība veikt pārmaiņas viņa dzīvē un izpratne.

Kāds ir atbalsts, ko persona var saņemt no Nodarbinātības valsts aģentūras?

Kopš 2016. gada novembra Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) līdzdarbojas Ieslodzījuma vietu pārvaldes īstenotajā Eiropas Sociālā fonda projektā “Bijušo ieslodzīto integrācija sabiedrībā un darba tirgū”, lai palīdzētu ieslodzītajiem pēc soda izciešanas termiņa beigām iekļauties darba tirgū. Sākot ar 2017. gadu, ieslodzījuma vietās tiek sniegtas karjeras konsultācijas. Pašlaik NVA karjeras konsultanti individuālās un grupu karjeras konsultācijas sniedz deviņās ieslodzījuma  vietās, nosakot profesionālo piemērotību pirms apmācībām ieslodzījuma vietās, kā arī informējot ieslodzītos par aktuālo situāciju darba tirgū un attīstot darba meklēšanai nepieciešamās iemaņas. Viņi noskaidro, kas var palīdzēt vai traucēt ieslodzīto atgriešanos sabiedrībā un darba tirgū, apzina klienta resursus (izglītība, darba pieredze, t. sk. ieslodzījuma vietā iegūtā izglītība, profesija), pārrunā klienta prasmes patstāvīgi meklēt darbu, sniedz praktisku atbalstu pieteikuma dokumentu sagatavošanā un piemeklē ieslodzītajam atbilstošas vakances, apzina darba devējus, ar kuriem tiktu organizētas darba intervijas tiešsaistē.

Lai nodrošinātu karjeras pakalpojuma īstenošanu ieslodzījuma vietās, NVA tika izstrādāti metodiskie ieteikumi “Ieslodzījumā esošo personu konsultēšana”, sagatavoti metodiskie komplekti darbam ar ieslodzītajiem pirms iesaistes profesionālās izglītības programmās un darbam ar ieslodzītajiem pirms atbrīvošanas. 

Lai motivētu ieslodzītos saņemt NVA karjeras konsultantu atbalstu, sadarbībā ar IeVP tika sagatavoti īpaši informatīvie materiāli, rīkoti informatīvie semināri, lai vairotu izpratni par iespēju saņemt NVA atbalstu. Projekta īstenošanas laikā ievērojami ir uzlabojusies ieslodzīto informētība un motivācija. Vairumam ieslodzīto interesēm atbilstošas profesionālās darbības jomas bija būvniecība, kokapstrāde, transports un loģistika, mežsaimniecība, elektrotehnika, elektronika, telekomunikācija un enerģētika.

Arī pēc atbrīvošanas NVA turpina darbu ar bijušajiem ieslodzītajiem, kuri reģistrējas aģentūrā kā bezdarbnieki vai darba meklētāji. Viņiem tiek piedāvāta iespēja piedalīties nodarbinātības un mācību pasākumos, lai palīdzētu izprast darba tirgus prasības, paaugstinātu konkurētspēju, kvalifikāciju, prasmes, veicinot iekārtošanos pastāvīgā darbā. NVA īsteno arī „Pasākumus noteiktām personu grupām”, kas paredz subsidēto darba vietu izveidi  personām pēc atbrīvošanas no ieslodzījuma un probācijas klientiem vecumā līdz 29 gadiem (ieskaitot).

Cik personām, kuras iznākušas no cietuma, Nodarbinātības valsts aģentūras palīdz vidēji gada laikā?

Dati liecina, ka pēdējo trīs gadu laikā (2021.–2023.) vidēji gadā NVA pasākumos tika iesaistīti 64 bijušie ieslodzītie.

Darba iespējas tiek izskatītas atbilstoši katra klienta profesionālajām prasmēm un pieredzei. Vakanču klāsts, īpaši Rīgā un tās apkārtnē, ir gana plašs. Visvairāk vakanču ir būvniecībā un ražošanā, gana pieprasīti darba tirgū joprojām ir arī vienkāršo darbu darītāji – palīgstrādnieki dažādās darbības jomās, būvstrādnieki, krāvēji, apkopēji u. c. 

2023. gada oktobra sākumā NVA uzskaitē bija 43 personas, kas atbrīvotas no ieslodzījuma vietām un ieguvušas bezdarbnieka statusu. 

Vai darba devēji ir gatavi ņemt darbā personas ar kriminālu pagātni? Kā jūs iedvesmotu potenciālo darba devēju? 

Pret sociāli nelabvēlīgākā situācijā esošajām personu grupām sabiedrībā pastāv daudz aizspriedumu un stereotipu. Karjeras konsultanti, kuri uzrunāja darba devējus par bijušo ieslodzīto nodarbinātības iespējām, norāda, ka tie uzņēmēji, kuri darba attiecībās jau saskārušies ar bijušajiem ieslodzītajiem, vairāk apsver iespēju pieņemt darbā personas pēc ieslodzījuma. Tas liek domāt, ka šādu uzņēmēju pieredze var palīdzēt citiem lauzt stereotipus par bijušajiem ieslodzītajiem.

Liela nozīme ir pašu ieslodzīto vēlmei un motivācijai veiksmīgi iekļauties sabiedrībā un darba tirgū, un pozitīvu darbā iekārtošanās stāstu IeVP projekta īstenošanas laikā ir daudz. Piemēram, Latgales pusē kādam vīrietim ar vairākām sodāmībām, kurš bija ieguvis tikai pamatizglītību, NVA palīdzēja izvēlēties piemērotu mācību programmu, sameklēt atbilstošas vakances, sagatavot CV un pieteikties darba intervijai. Vēl mācību laikā no izglītības iestādes tika saņemtas labas atsauksmes par viņa centību un sekmēm. Rezultātā ar NVA atbalstu tika iegūta apdares darbu strādnieka profesionālā kvalifikācija un klients iekārtojās darbā NVA ieteiktajā uzņēmumā. Bijušais ieslodzītais bija motivēts mainīt savu dzīvu uz labo pusi, un tas ir svarīgākais, lai rezultāts būtu pozitīvs.

Kāds 50 gadus vecs vīrietis ar kādreiz iegūto augstāko izglītību lauksaimniecības mehanizācijas jomā bija apmeklējis gan karjeras konsultācijas vienā no cietumiem, gan reģistrējies NVA, kad atbrīvojās no ieslodzījuma vietas. Viņš bija motivēts strādāt, meklēja jebkuru darbu, lai ātrāk varētu atgriezties dzīvē.  Vīrietim tika piedāvātas vairākas viņam piemērotas vakances, to skaitā kāda rūpnīca meklēja darbiniekus jaunai ražotnei, un darba vieta ar NVA atbalstu tika atrasta. Karjeras konsultants palīdzēja uzrakstīt CV un sagatavoja darba intervijai. Bijušais ieslodzītais veiksmīgi uzsāka darbu šajā rūpnīcā montāžas darba atslēdznieka profesijā.

No šiem piemēriem redzam, ka darba devēji ir atsaucīgi, ja bijušais ieslodzītais ir motivēts sakārtot savu dzīvi, apgūt darba devēju pieprasītās prasmes un profesionālās zināšanas, godprātīgi strādāt un, protams, izmantot arī iespēju saņemt savai situācijai piemērotu NVA atbalstu. 

Kā iedvesmot darba devējus?

  • sniegt objektīvu informāciju par strādāt motivēta bijušā ieslodzītā profesionālo sagatavotību, apgūtām prasmēm un vēlmi godprātīgi strādāt;
  • informēt darba devējus par valsts atbalsta iespējām;
  • darba devēja interesi nodarbināt ieslodzītos pēc atbrīvošanas var veicināt arī subsidēto darba vietu izveide, piedāvājot īstermiņa darba līgumu, kura laikā darba devējs saņem dotāciju.

Attiecībā uz darbinieku ar “cietuma vēsturi” – kādas ir potenciālās grūtības un kādi ir pozitīvākie aspekti, ko jūs vēlētos iezīmēt? 

Potenciālie riski, pieņemot darbā:

  • atkārtota likumpārkāpuma vai asociālas uzvedības iespējas risks;
  • var sākt izpausties klienta neatrisinātās problēmas, piemēram, atkarības (NVA sniedz atbalstu arī atkarību ārstēšanai);
  • komunikācijas grūtības vai īpatnības darba kolektīvā;
  • grūtības pielāgoties darba disciplīnai.

Pozitīvākie aspekti, veicinot bijušā ieslodzītā nodarbinātību:

  • darba devējs iegūst vajadzīgo darbinieku, bet bijušais ieslodzītais – piemērotu darbu;
  • iesaistoties NVA preventīvajos vai aktīvajos pasākumos, bijušais ieslodzītais paaugstina savu konkurētspēju darba tirgū, tostarp apgūst vai pilnveido darbam nepieciešamās prasmes;
  • morāls gandarījums par sniegto atbalstu.

Vai ir kādas programmas, kas palīdz iekļauties un atrast darbu? 

NVA atbalsta pakalpojumu klāsts ir ļoti plašs – karjeras konsultācijas, informācija par vakancēm un palīdzība darba meklēšanā, konkurētspējas paaugstināšanas pasākumi, profesionālā apmācība, neformālās izglītības programmu apguve, nodarbinātība subsidētajās darba vietās, reģionālās mobilitātes atbalsts, komercdarbības vai pašnodarbinātības uzsākšanas atbalsta pasākums, speciālistu konsultācijas un daudzi citi pakalpojumi.

Kampaņa "Nenovērsies! Atbalsti un iesaisties! #Resocializācija” tiek īstenota projekta “Resocializācijas sistēmas efektivitātes paaugstināšana” ietvaros ar Eiropas Sociālā fonda finansiālu atbalstu. Eiropas Sociālā fonda projekts Nr. 9.1.3.0/16/I/001 “Resocializācijas sistēmas efektivitātes paaugstināšana”.