foto: LETA
Atkal nolauž taktilo Brīvības pieminekli. Pašvaldības policijas dažu minūšu laikā aiztur trīs vīriešus
Sabojāts taktilais Brīvības piemineklis.
112
2023. gada 5. decembris, 06:56

Atkal nolauž taktilo Brīvības pieminekli. Pašvaldības policijas dažu minūšu laikā aiztur trīs vīriešus

Jauns.lv

4. decembrī, neilgi pirms pulksten 18.00, apsekojot Brīvības laukumu, Rīgas pašvaldības policijas Operatīvās vadības un drošības uzraudzības pārvaldes darbinieki ievēroja, ka ir nolauzts taktilā Brīvības pieminekļa obelisks.

Informācija nekavējoties tika nodota videonovērošanas centra darbiniekiem, kuri, pārskatot kameru ierakstus, identificēja trīs personu kompāniju.

Caurskatot videonovērošanas kameras ierakstus, policijas darbiniekiem izdevās noskaidrot kompānijas iespējamo došanās virzienu, un jau pēc pāris minūtēm Raiņa bulvāra un 13. janvāra ielas krustojumā vainīgās personas tika aizturētas. Starp aizturētājiem bija 33 gadus vecs vīrietis, kā arī 19 un 20 gadus veci jaunieši.

Sarunas laikā personas savu vainu acīmredzamā nodarījumā neatzina.

Pēcāk aizturētie tika nogādāti Valsts policijas iecirknī kriminālprocesa uzsākšanai.

Sabojāts taktilais Brīvības piemineklis

Par taktilā Brīvības pieminekļa obeliska nolaušanu pirmdien Rīgā dažu minūšu laikā aizturēti trīs vīrieši. Neilgi pirms plkst.18, apsekojot Brīvības laukumu, ...

gallery icon

Taktilo Brīvības pieminekli noziedznieki jau reiz bojājuši. 2023. gada 4. maijā vairāki jaunieši sabojājuši taktilā Brīvības pieminekļa statuju, nolaužot vienu no elementiem — goda sardzes figūriņu. Policija pārskatīja videonovērošanas kameru ierakstus, kuros tika identificēta pusaudžu kompānija, kas varētu būt vainojama nodarījumā.

Nodibinājums "Fonds "Nāc līdzās!"" ar sabiedrības atbalstu šogad izveidojis miniatūru bronzas Brīvības pieminekli, kas novietots netālu netālu no Brīvības pieminekļa Rīgā.

Taktilais Brīvības piemineklis

Latvijas dzimšanas dienā – 18. novembrī Brīvības laukumā netālu no Kolonādes kioska iepretim Kārļa Zāles veidotajam oriģinālam pēc 87 gadiem ...

gallery icon

Kā stāstīja nodibinājuma pārstāve Dagnija Dižbite-Svarinska, daudzās pasaules valstīs ir prakse, ka ievērojamākās arhitektūras būves vai pieminekļi ir atveidoti miniatūrā formātā, lai tos ar taktilās taustes palīdzību varētu "redzēt" neredzīgi un ļoti tuvu apskatīt vājredzīgi cilvēki. Taktilie modeļi sniedz iespēju izprast vietas, telpas, ēkas vai pieminekļa kopskatu. Neredzīgiem cilvēkiem tas ir būtiski, jo tikai ar tausti viņi spēj aptvert kāda objekta telpiskumu, figūru kontūras, novietojumu.

Projekta radošā komandā strādāja tēlnieks Ivars Miķelsons, arhitekte Ilze Rukmane-Poča, Brīvības pieminekļa un Rīgas brāļu kapu padomes priekšsēdētājs Valdis Zatlers un "Fonda "Nāc līdzās!"" valdes priekšsēdētāja un idejas autore Sarma Freiberga.