foto: Ieva Leiniša/LETA
Siliņa sola samazināt birokrātiju valsts pārvaldē
Ministru prezidente Evika Siliņa.
Sabiedrība
2023. gada 29. novembris, 12:44

Siliņa sola samazināt birokrātiju valsts pārvaldē

Jauns.lv/LETA

Valsts pārvaldē plānots samazināt birokrātiskās procedūras un administratīvo slogu, sola Ministru prezidente Evika Siliņa (JV), kura šodien Rīgas pilī tikās ar Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču.

28. novembrī notikusi pirmā Ministru kabineta (MK) Stratēģiskās vadības komitejas sēde, kurā pārrunāta jautājumu izskatīšanas kārtība un mērķi, bet sēdes galvenais jautājumus bijis par priekšlikumiem administratīvā sloga mazināšanai nekustamā īpašuma attīstīšanas jomā, tostarp vietējā līmeņa teritorijas attīstības plānošanā, zemes ierīcībā, būvniecībā, kadastrālajā uzmērīšanā, ietekmes uz vidi novērtējumā un atmežošanā.

Ministru prezidente gan paziņoja, ka uzreiz nevarēs atrisināt visus birokrātiskos jautājumus. Viņa skaidroja, ka tieši nekustamā īpašuma attīstīšanas jomā un investīciju piesaistē esot "papīrietilpīgi procesi", kuru dēļ uzņēmēji nereti zaudējot interesi, kā rezultātā labās idejas netiek realizētas.

"Mēs vēlamies panākt pretējo - ideju īstenošanu, kā arī to, lai birokrātiskais process būtu vieglāks. Ekonomikas ministrija ir uzņēmusies tādu kā virsvadību, kas liek visiem būt fokusētiem. Ar manis izdoto rezolūciju ministriem ir jāpārskata savi procesi, kā mēs varam novērst birokrātiskos šķēršļus, bet ne uz drošības rēķina, kas ir īpaši svarīgi būvniecības nozarē. Uzņēmējiem nav saprotama šī papīru mētāšana no vienas iestādes uz otru," sacīja Siliņa.

Kā ziņots, lai koordinētu un pārraudzītu Siliņas vadītās valdības deklarācijas izpildi un mērķu sasniegšanu, kā arī noteiktu politikas virzienus citām MK tematiskajām komitejām, izveidota MK Stratēģiskās vadības tematiskā komiteja.

Komiteju vada Siliņa, un tās locekļi ir visi 14 nozaru ministri. Stratēģiskās vadības komitejas izveidi paredz Ministru prezidentes rīkojums, kas izdots 9. novembrī.

Komitejas uzdevums būs risināt dažādus starpnozaru jautājumus, piemēram, nozaru ministriju priekšlikumi birokrātijas mazināšanai, skaidru rezultatīvo rādītāju noteikšana MK rīcības plānā, komercbanku kreditēšanas veicināšana, lielo investīciju projektu virzība, visaptveroša demogrāfijas politika un citi.