foto: Aizsardzības ministrija/ Gatis Dieziņš
Pirmā izloze par iesaukšanu aizsardzības dienestā notiks janvāra beigās
Sabiedrība
2023. gada 29. novembris, 09:12

Pirmā izloze par iesaukšanu aizsardzības dienestā notiks janvāra beigās

Jauns.lv/LETA

Izloze par jauniešu iesaukšanu obligātā kārtā Valsts aizsardzības dienestā (VAD) trešā iesaukuma nokomplektēšanai notiks 23. janvārī, Latvijas Radio intervijā sacīja Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons.

Trešajā VAD iesaukumā, kuram brīvprātīgi varēja pieteikties līdz šī gada 1. septembrim un kas sāksies nākamvasar, dienēt nākamā gada vasarā būtu jāsāk 480 jauniešiem. Brīvprātīgi nav pieteikušies pietiekami daudz jauniešu - nedaudz virs 250. Tāpēc pirmo reizi plānots rīkot atlasi, kur pēc nejaušības principa jaunieši tiktu iesaukti dienestā obligātā kārtā. Paredzēts, ka obligāti būtu jāiesauc vismaz 600-700 jauniešu, ņemot vērā, ka ap 30% dienestam nekvalificēsies veselības stāvokļa dēļ.

Plānots, ka šī atlase jeb izloze notiks 23. janvārī, pastāstīja Garisons.

Aizsardzības ministrija plāno piesaistīt nevalstiskās organizācijas un tiesībsargu, lai pārliecinātos, ka izloze notikusi godīgi. Garisons arī stāstīja, ka par izlozes rīkošanu ministrija konsultējas ar "Latvijas Loto".

Neilgi pēc izlozes atlasītajiem jauniešiem tiks nosūtīta pavēste par nosūtīšanu uz medicīnisko pārbaudi. Savukārt pēdējā pavēstē pirms iesaukšanas, atbilstoši likumam, jauniešiem tiks nosūtīta trīs mēnešus pirms iesaukuma.