Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Cīravas iedzīvotāji glābj Aptiekas dižozolu
foto: Māra Vidnere/liepajniekiem.lv
Ceļš gar dižozolu jau sākotnēji bijis nesaskaņoti iebraukts.
Novadu ziņas

Cīravas iedzīvotāji glābj Aptiekas dižozolu

Kas Jauns Avīze

Dienvidkurzemes novada Cīravas pagasta iedzīvotāji portālā Manabalss.lv sākuši parakstu vākšanu par pašvaldības ceļa pārvietošanu ārpus Aptiekas dižozola aizsargājamās teritorijas.

Cīravas iedzīvotāji glābj Aptiekas dižozolu...

Ozols aug pie "Ozoliņu" mājām, pēc dabas pētnieka Gunta Eniņa vērtējuma, tas ir vairāk nekā 700 gadu vecs. Okupācijas gados meliorācija negatīvi ietekmējusi dižkokam pieejamo valgmi un caur tā zariem izvilkta elektrolīnija.

"Ozoliņu" saimnieki rūpējas par ozolu un jau vairāk nekā 30 gadu cīnās, lai tiktu pārcelts nesaskaņoti iebrauktais ceļš, kas atrodas trīs metrus no stumbra un šķērso dižozola saknes.

Laikam ejot un valsts iekārtām mainoties, ceļš mainījis statusu un nu jau kļuvis par pašvaldības aprūpē esošu, kuru regulāri kopj, uzlabo un aizvien intensīvāk izmanto.

Māju saimniece Māra Vidnere vairākkārt vērsusies gan pagasta pārvaldē, gan Dienvidkurzemes novada pašvaldībā, Aizputes novada administrācijā, Dabas aizsardzības pārvaldē, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā un citur ar lūgumiem pārvietot ceļu tālāk no ozola, ārpus tā aizsargājamās zonas.

Iestādēm piesaistot divus kokkopjus, konstatēts, ka ceļš neesot labvēlīgs kokam, tomēr neesot arī būtiski nelabvēlīgi ietekmējis koka attīstību. Lai iesniegtu iniciatīvu pašvaldībai, nepieciešams savākt 400 parakstu.