foto: Paula Čurkste/LETA
No autovadītāja apliecības var nākties atvadīties uz trim gadiem! Plāno jaunus sodus ātrumpārkāpējiem
Sabiedrība
2023. gada 17. novembris, 10:19

No autovadītāja apliecības var nākties atvadīties uz trim gadiem! Plāno jaunus sodus ātrumpārkāpējiem

Jauns.lv

Par atļautā ātruma rupjiem pārkāpumiem, pārsniedzot to no 61 līdz 70 kilometriem (vai vairāk) stundā, likums rosina noteikt daudz bargākus naudas sodus.

Šobrīd saskaņā ar Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) statistiku ārpus apdzīvotām vietām atļauto ātrumu pārsniedz 71% autovadītāju un tas bieži kļūst par cēloni negadījumiem, tostarp bojāgājušajiem.

Izmaiņas likumdošanā plānotas ne tikai attiecībā uz automašīnu, bet arī citu transportlīdzekļu, piemēram, motorolleru, dalību ceļu satiksmē. Par ātruma pārsniegšanu virs 60 kilometriem stundā pērn uzsākti 500 administratīvie procesi, raksta laikraksts „Diena”. 

Ceļu policijas pētījumā, veicot 330 personu, kuras Valsts policijas redzeslokā nonāca par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem, analīzi konstatēts, ka 77% no tām gada laikā pārkāpušas ātrumu, kopumā izraisot 67 avārijas. 

Arī pēc soda 20% no šīs grupas turpināja ierasto “praksi”, un tas ir pierādījums tam, ka pašreizējais sodu līmenis neattur daļu autovadītāju no regulāras un klajas ātruma ierobežojumu pārkāpšanas. 

Šobrīd naudas sods par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu par vairāk nekā 60 kilometriem svārstās no 72 līdz 136 naudas vienībām (viena vienība ir pieci eiro), kā arī soda ar autovadītāja tiesību atņemšanu uz laiku no sešiem līdz 12 mēnešiem atkarībā no pārkāpuma vieta.

Likumprojekts paredz šādos gadījumos (par atļautā ātruma pārsniegšanu no 61 līdz 70 km/h) palielināt sodu no 140 uz 192 vienībām (ārpus apdzīvotām vietām) un pārkāpējiem uz 12 mēnešiem atņemt autovadītāja tiesības, savukārt apdzīvotās vietās tas. būtu 208-280 vienības un transportlīdzekļa vadīšanas tiesību atņemšana uz 24 mēnešiem.

Ja atļautais ātrums tiks pārsniegts par vairāk nekā 70 km/h, autovadītājam būs jāmaksā sods 400 vienību apmērā un jāatvadās no vadītāja apliecības uz trim gadiem.