foto: Shutterstock
Interese par partnerības reģistrēšanu sākumā būs liela, paredz notāri
Partnerība būs arī veids, kā savas attiecības legalizēt un juridiski sakārtot viena dzimuma pāriem.
Sabiedrība
2023. gada 12. novembris, 15:25

Interese par partnerības reģistrēšanu sākumā būs liela, paredz notāri

Jauns.lv / LETA

Pirmajā posmā interese par partnerības reģistrēšanu būs pietiekami liela, jo cilvēki gribēs sakārtot savas tiesiskās attiecības, bet vēlāk cilvēku pieprasījums kritīsies, uzskata Latvijas Zvērinātu notāru padomes rīkotājdirektors Gatis Litvins.

Viņš norāda, ka notāri ir gatavi partnerības reģistrācijai. Padome piedalījās Notariāta likumu grozījumu izstrādē, līdz ar to ir vērtējusi šo jautājumu.

Notariāts ir gatavs visus gadījumus izskatīt un visiem savlaicīgi sniegt nepieciešamo notariālo palīdzību. Turklāt partnerības nodibināšanu un reģistrāciju varēs veikt ne tikai notāra birojos klātienē, bet arī attālināti notāra virtuālajā kabinetā.

Kā ziņots, Saeimas vairākums ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēma tieslietu ministres Ineses Lībiņas-Egneres (JV) virzīto likumprojektu pakotni, ar kuru Latvijā no 2024.gada vidus paredzēts ieviest jaunu tiesību institūtu - partnerību, kas būs arī veids, kā savas attiecības legalizēt un juridiski sakārtot viena dzimuma pāriem.

Paredzēts, ka pēc partnerības nodibināšanas partnerim būs tiesības pieņemt lēmumus, kas saistīti ar otra partnera ārstniecību, ja viņš pats nebūs spējīgs par sevi parūpēties vai brīvi paust savu gribu, iegūt sociālās garantijas, piemēram, saņemt partnerim aprēķinātās pensijas summas, kas nav izmaksātas līdz viņa nāvei, kā arī iegūt iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumus savstarpējiem dāvinājumiem un aizdevumiem.