Ruckas muižā top Telpaugu pansija
foto: Renārs Sproģis
Patlaban jaunu mājvietu raduši ap 30 augu.
Novadu ziņas

Ruckas muižā top Telpaugu pansija

Dace Ezera

Kas Jauns Avīze

“Palmai dzīvoklī vairs nav vietas? Fikuss nīkuļo? Sukulenti saīguši? Dracēna uzmetusi lūpu?” Ruckas muiža Cēsīs aicina ziedot Telpaugu pansijai. Eņģeļtaures no Ingmāra Līdakas dārza, eksotiski augi no Āfrikas, palma no kāpņu telpas Rīgā šeit jau radusi jaunu mājvietu.

Ruckas muižā top Telpaugu pansija...

Vēl pirms Latvijas Neatkarības kara vai katrā muižā bija un ikvienā istabā zaļoja daudz telpaugu. Tagad Ruckas muižas  apsaimniekošanas biedrībai radusies doma izveidot oranžēriju no saziedotiem telpaugiem. “Katram ir kāds savs stāsts, kuru mēs arī pierakstām, lai pašiem pēc tam ir interesanti,” "Kas Jauns Avīzei" teic muižkungs, biedrības vadītājs Renārs Sproģis.

Ap 30 augu, un būs vēl

Gaiļezera slimnīca un Nordeķu muiža uzdāvinājušas telpaugus, kāda kundze eksotiskus augus, kuru sēklas reiz atvedusi Dienvidāfrikas, kādā Rīgas kāpņu telpā izaugusi divmetrīga palma, jau gājusi postā, bet šeit dota iespēja skaisti dzīvot savu mūžu tālāk.

“Atsaucība ir tik liela, ka mēs tagad pat nespējam augiem aizbraukt pakaļ  un sakām, lai paši mums atved, ja ir tāda iespēja,” lūdz Sproģis. Pansijā jau mīt ananass, sanpaulijas, filodendrs, zelta stīgas, Ziemassvētku kaktuss, hlorofīti, vīģe, dažādas palmas, kopā ap 30 augu, un vēl ir saraksts, kuri radīs ceļu šurp.

Pagaidām izolatorā

Ieplānotā platība ir ap 80 kvadrātmetru, liela, stiklota veranda, bet šobrīd augi savākti citā telpā, jo vēl jāapkopj, jāizvērtē, cits jāpārstāda, daži ir arī ar kaitēkļiem, pie kāda arī mājdzīvnieki arī piestrādājuši – kaķis vai suns apgrauzis.  

foto: Renārs Sproģis
Ingmāra Līdakas dārzā Vecumniekos kupli saaugušās eņģeļtaures kļūs par Ruckas muižas preilenēm.
Ingmāra Līdakas dārzā Vecumniekos kupli saaugušās eņģeļtaures kļūs par Ruckas muižas preilenēm.

“Kā mēs šo telpu paši smejoties nosaucām – izolators, lai saprastu, vai augs izdzīvos vai neizdzīvos, vai ar mikrobiem citus neaplipinās – viss notiek dārznieces vadībā un uzraudzībā,” uzsver Sproģis.

“Pat necerējām, ka tik daudz cilvēku atsauksies mūsu aicinājumam, tik ātri un uzreiz. Mūs vairāk interesē lielie augi, jo mazie jau ir pietiekamā daudzumā. Mūsu dārzniece Vineta Radziņa uzrauga, vai mēs kaut ko greizi nenolaižam, vai kādam augam kaut ko vajag papildus. Vineta arī veido šo dārzu, lai nav tikai vienkārši izvietoti augi.”

Aicina uz sīpolu talku

Ruckas muižā gaidāma vēl otra akcija. “Pagājušajā gadā Latvijā pasaulē nāca ap 15 300 jaundzimušo. Mūsu muižai ir liels parks, ap septiņiem hektāriem. Mēs pērkam tulpju un narcišu sīpolus un Latvijas iedzīvotājus patriotisma nedēļā no 11. līdz 18. novembrim aicinām tos šeit iestādīt – ziedi būs veltījums pagājušajā gadā jaundzimušajiem bērniem. Uz nākamajiem valsts svētkiem, 4. maiju, būs ziedoša puķu pļava un varēs šurp braukt fotografēties un priecāties par skaistumu,” sola Sproģis.

Patriotisma nedēļā no pulksten 9 līdz 17 muižā talciniekiem būs sagatavotas lāpstas, bet ja vēlas, var līdzi ņemt savus darba rīkus. “Mēs parādīsim vietu, kur tas jādara, iestādīšana ir vienkāršs lāpstas dūriens zemē – sīpols iekšā, lāpsta ārā,” aicina Sproģis.

Iecerēts Bībeles dārzs

Telpaugu pansija varētu būt apskatāma  nākamgad, sākot ar aprīli vai maiju. Telpām jāveic remonts, tikmēr augi pārziemos kādā no muižas istabām.

foto: Renārs Sproģis
Helēnas kundze no Cēsīm atvedusi krietni izaugušo līdakasti.
Helēnas kundze no Cēsīm atvedusi krietni izaugušo līdakasti.

Ir arī augi, kuri pārziemo ārā – tie sadarbībā ar ainavu un dārzu arhitekti Vinetu Radziņu veidos iecerēto Bībeles dārzu. “Bībelē ir 47 līdz 49 augi, gan eksotiskāki, piemēram, vīģe, olīvkoks un citi, arī mūsu platuma grādiem pieejamie,” norāda biedrības vadītājs.

“Pansijai vajadzētu vēl mirti, klīviju, gumijkoku, spatifīlu, papardi – tās ir bijušas muižas puķes cauri gadu simtiem. Vai, piemēram, ja kādam ir izauguši divmetrīgi, trīsmetrīgi augi, muižai tas būtu vienkārši lieliski,” piebilst Sproģis.