Sabiedrība
2023. gada 4. novembris, 14:10

Lapsas Vecmīlgrāvī - ne tikai neparasti, bet arī bīstami

Jauns.lv

Savvaļas dzīvnieki arvien biežāk apmeklē cilvēku apdzīvotās teritorijas, un tajā nav nekā dīvaina, jo cilvēki paši to panākuši, iebrūkot viņu dabiskajā vidē. Bet šādā kaimiņu būšanā nav nekā laba. Nesen sieviete Rīgās apkaimē māju pagalmā nofilmēja lapsu.

Latvijas pilsētās un atklātās vietās arvien biežāk manāmi vilki, kas pārstājuši baidīties no cilvēkiem un uzbrūk mājlopiem un mājdzīvniekiem. Valsts meža dienests (VMD) šogad saņēmis 48 ziņojumus par vilku uzbrukumiem mājlopiem un mājdzīvniekiem, tostarp deviņos gadījumos cietuši suņi. Suņiem vilki uzbrukuši Balvu, Ludzas un Rēzeknes novados.

No pelēkajiem plēsējiem neatpaliek arī lapsas, kuras vakaros var redzēt pat Rīgas mikrorajonos. Un viņu medījums var būt ne tikai objekti no atkritumu tvertnēm, bet arī kāds mājdzīvnieks un klaiņojošs dzīvnieks.

foto: Ekrānuzņēmums
Kāda Vecmīlgrāvja iedzīvotāja sastapa lapsu vakarā, kad izgāja pastaigāties ar savu suni.

Sociālajos tīklos publicēts video no tikšanās Vecmīlgrāvī. Autore rakstīja, ka sastapa lapsu vakarā, kad izgāja pastaigāties ar savu suni. "Turklāt viņa pati sāka mums tuvoties, un līdz brīdim, kad es izdarīju pēkšņu kustību, viņa nebaidījās. Viņa vienkārši mērķēja uz suni," norāda sieviete.

Neskatoties uz dažām entuziasma pilnajām piezīmēm, vairums komentētāju nonāca pie secinājuma, ka tajā nav nekā laba.

"Parasti savvaļas lapsas nenāk pie cilvēkiem. Veselas lapsas parasti cilvēkiem netuvojas. Ja lapsa no tevis nebaidās un iet pie cilvēkiem, pastāv liela varbūtība, ka tā ir slima," norāda komentētāji.

"Turiet savu suni pēc iespējas tālāk no lapsām. Tas ir ļoti bīstami un var beigties ar suņa nāvi. Trakumsērga. Nav zāles. Lapsas, kas dodas pie cilvēkiem, ļoti iespējams, ir slimas. Tas ir gandrīz vienīgais trakumsērgas avots," brīdina soctīklu komentētāji

"Nesen rakstīju, lai pieskatiet mazos sunīšus un kaķīšus. Lapsa ir mednieks. Protams, viņai gribas ēst. Un lasīju arī par to, ka veselas lapsas cilvēkiem netuvojas," raksta komentētāja.