Sabiedrība
2023. gada 3. novembris, 07:52

Video cikls "Mūsējie": "Mēs jauniešiem varam ūdeni pienest!" Edijs Klaišis par pieredzi jauniešu centros

Jauns.lv

Video cikls "Mūsējie" stāsta par cilvēkiem, kuri, pārvarot dažādus šķēršļus un izaicinājumus, rod spēku turpināt pilnvērtīgu dzīvi sabiedrībā vai palīdz to sasniegt citiem. Šajā sērijā saruna ar "OPEN radošā centra" jauniešiem dibinātāju un vadītāju Ediju Klaiši. Viņš šomēnes saņēma Latvijas Pilsoniskās alianses un ASV vēstniecības Latvijā organizētās balvas "Cilvēka izaugsmei" balvu par ieguldījumu Latvijas nākotnē. Savā "Facebook" profilā Edijs uzsver, ka tā nav viņa balva vien, bet arī jauniešu, ziedotāju un visu, kuri jebkad iesaistījušies palīdzības sniegšanā jauniešiem.

Edija veidotie centri ir vietas, kur pusaudži jau no 13 gadu vecuma var remdēt izsalkumu, izmazgāt apģērbu, mācīties vai vienkārši pabūt mierā un justies droši. Nakšņot centros var, sākot no 16 gadu vecuma. Jauns.lv ar Ediju Klaiši tikās jauniešu centrā Maskavas forštatē. Šādas telpas jauniešiem ir vairākās vietās Rīgā un citās Latvijas pilsētās, taču to skaitu un adreses drošības nolūkos viņš vairs nepublisko. Arī tāpēc Edija mobilais tālrunis nekad nav izslēgts – kam vajadzēs, piezvanīs un uzzinās.

foto: Juris Rozenbergs
Edija veidotie centri ir vietas, kur pusaudži jau no 13 gadu vecuma var remdēt izsalkumu, izmazgāt apģērbu, mācīties vai vienkārši pabūt mierā un justies droši.

“OPEN Radošais centrs” no citām palīdzības organizācijām atšķiras arī ar to, ka tur par jauniešiem cenšas parūpēties tā, kā to darītu atbildīgi vecāki. Ja vajadzīgi jauni apavi un apģērbs, viņi brauc uz veikalu. Ja saplīsis telefons, Edijs panāks, ka jaunietis tiks pie ierīces, kas nav sliktāka par tām, ko lieto viņa vienaudži. Centru vadītājs komentē: “Man soctīklos dažkārt jautā –  kāpēc jābrauc pirkt jaunas drēbes, ja cilvēki var saziedot, un jūs ietaupīsiet līdzekļus? Jā, protams, var, mēs to arī šad tad izmantojam, bet ir jāsaprot, ka daļai šo jauniešu nekad nekas jauns nav bijis, nemaz nerunājot par to, ka viņi nav bijuši veikalā. Un atkal – ja mūsu bērniem kaut ko vajag, mēs taču viņus vedam uz veikalu. Mēs taču arī varētu aiziet pie kaimiņa un pajautāt, vai viņa bērns nav izaudzis no  kādām biksēm. Ja ir, lai atdod tavējam! Viņi ir tādi paši jaunieši kā citi, un viņi ir pelnījuši tieši to pašu, ko pārējie. Nevis kaut ko sliktāku, lētāku vai tamlīdzīgi.”

Skumji, bet fakts, ka daļa jauniešu centru uzmeklē, jo vecāki dažādu iemeslu dēļ par viņiem parūpēties nespēj un, pat ja elementāras aprūpes trūkums ir acīmredzams, arī skolās to nemana vai izliekas nemanām. Edijs uzskata, ka pieaugušie mūsdienu jauniešiem varētu pienest ūdeni. Viņi esot empātiskāki nekā vecākās paaudzes un savos padsmit gados gudrāki nekā viņu vecāki.

Skaties pievienoto video un uzzini, kādās neapskaužamās situācijās mēdz nonākt jaunieši pieaugušo nevērības dēļ, kādos gadījumos centru apmeklēt var būt liegts un ar ko, pēc Edija domām, bieži izskaidrojama sabiedrībai nepieņemamā jauniešu uzvedība un pastrādātie likuma pārkāpumi.

Projektu “Mūsējie” finansē Mediju atbalsta fonds un Sabiedrības integrācijas fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par “Mūsējie” saturu atbild SIA “Izdevniecība Rīgas Viļņi”.