foto: LETA
Danilāns skeptisks, vai alkohola pārdošana no 20 gadiem būs efektīva. Viņam ir cita “recepte", lai mazinātu dzeršanu
Gastroenterologs, profesors Anatolijs Danilāns.
Sabiedrība
2023. gada 31. oktobris, 19:59

Danilāns skeptisks, vai alkohola pārdošana no 20 gadiem būs efektīva. Viņam ir cita “recepte", lai mazinātu dzeršanu

Jauns.lv

Ārsts gastroenterologs Anatolijs Danilāns, jautāts, kā viņš vērtē pieņemto Saeimas komisijas priekšlikumu aizliegt pārdot personām, kuras ir jaunākas par 20 gadiem, pauda, ka, viņaprāt, aizliegšana ir maz efektīva un nepieciešams jauniešus pārliecināt. Tomēr ārsts raidījumam “4. studija” atzina, ka, viņaprāt, ir nozīme, kādā vecumā cilvēki sāk lietot alkoholu.

Jautāts, vai ir starpība, kad cilvēks sāk lietot alkoholu, Danilāns norāda, ka, viņaprāt, tam ir nozīme – sākt lietot alkoholu 18 vai 20 gadu vecumā. “Tomēr es domāju, ka ir. Varbūt ne visiem, bet daudziem. Man nepatīk, ka aizliedz. Aizliegt ar likumu - noteikt, nedrīkst, būs sodi, liks cietumā…Nu, varbūt cietumā neliks… Ar sodīšanu cilvēkus audzināt ir slikti. Tas ir slikts audzināšanas paņēmiens. Vajadzīgs dabūt to, ko es pats sev esmu dabūjis – pierunāt un izrunāt, un apdomāt. Pat vairākas reizes pārrunāt, ka alkohols ir draņķis, kas tas nav vajadzīgs, bez tā var iztikt. Tas būtu vislabākais, bet nevis ar aizliegšanu,” atklāj Danilāns, “aizliegšana nelīdzēs. Neticu, ka aizliegšana līdzēs. Paliks tāpat dzērāji, pļēguri.”

“Bet, nu ziniet labāk tomēr ir sākt vēlāk, nobriedušam, ” uzsver Danilāns un norāda, ka sākot lietot alkoholu lielākā vecumā ir mazāka varbūtība, ka cilvēks “noies no ceļa.”

Ārsts vēlreiz uzsver, ka nepiekrīt uzskatam, ka ar alkohola aizliegšanu iespējams mazināt alkohola patēriņu. Viņa priekšlikums – nepieciešams pārliecināt un runāt ar cilvēkiem, “iestāstīt, lai viņam patīk tāda doma, ka alkohols nav labs, alkohols ir draņķis.”