Viedokļi
2023. gada 26. oktobris, 06:50

Kā Latviju ietekmēs Izraēlas un Palestīnas karš? Atbild ekonomikas ministrs Viktors Valainis un Saeimas deputāts Ringolds Balodis

Jauns.lv

Izraēlas un apkārtējo arābu valstu konflikti sākās pēc Otrā pasaules kara, vienlaicīgi ar Izraēlas valsts dibināšanu. Pēdējās desmitgades pagājušas salīdzinoši mierīgi, tomēr šī gada 7. oktobrī teroristiskās organizācijas “Hamas” uzbrukums Izraēlai prasīja simtiem upuru, pēc kura uzreiz sekoja Izraēlas atbilde. Līdz ar to lielais jautājums politiķiem: “Kā Latviju ietekmēs Izraēlas un Palestīnas karš?”

To Jauns.lv vaicāja ekonomikas ministram Viktoram Valainim (Zaļo un zemnieku savienība) un Saeimas deputātam Ringoldam Balodim (“Latvija pirmajā vietā”).

Ringolds Balodis saka, ka Izraēlas-Palestīnas karš būs asiņains, bet lokāls konflikts, kas uz Latviju neatstās nekādu iespaidu. Bet Viktors Valainis teic, ka jau šobrīd notiekošais Tuvajos Austrumos jau vistiešākajā veidā ietekmē Latviju. Toties abi ir vienisprātis tajā, kas šis Tuvajos Austrumos notiekošais karš novērš pasaules uzmanību no notikumiem Ukrainā, un tas gan nav labi priekš Latvijas.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Viktors Valainis un Ringolds Balodis vērtē Latvijas situāciju Izraēlas-Palestīnas kara kontekstā.

Ringolds Balodis: “Ietekme, domāju, būs nekāda”

Ringolds Balodis norāda, ka šobrīd pasaules uzmanība no notikumiem Ukrainā būtiski pavirzījusies  uz situācijas atspoguļojumu Tuvajos Austrumos, un tas “mums varētu nepatikt”.

Savukārt par Izraēlas-Palestīnas karu viņš saka, ka tas nevarētu pārvērsties globālā militārā konfliktā: “Drīzāk tas ir lokāls, asiņains, bet lokāls. Turpinājums tiem daudzajiem notikumiem, kas šai sakarā jau bijuši”.

Uz asiņainajiem notikumiem Tuvajos Austrumos var skatīties divējādi – gan no Rietumu, gan no Austrumu pozīcijas, norāda Saeimas deputāts. Militāros konfliktus, kas tur notika pagājušajā gadsimtā mēs kā sava veidā uzlūkojām krusta karus, kur “mūsējie” gāja pret “viņējiem”: mēģināja atrast Kristus šķirstu, Svēto grālu un ko tik vēl ne:

“Varbūt tas nebija gluži tīrs, bet vairāk vai mazāk to uzskatījām kā kaut ko normālu. Bet no viņu puses tie bija asiņaini iekarojumi, bez nekāda iemesla. Tās kultūras atšķirības ir milzīgas.

Paskatāmies uz tām demonstrācijām, kas šobrīd, piemēram, notiek Londonā. Šausmas! Ir daudz musulmaņu, kas domā, ka ebreji ir reģiona ļaunuma sakne. “Hamas” programmu nosaukt par antisemītiski ir vēl maigi teikts. Tur ebreji vainīgi pie visa, kas pasaulē noticis un notiks, viņi ir pasaules faktiskā vara un ļaunuma sakne. Jācīnās līdz pēdējam elpas vilcienam, lai svēto zemi varētu atbrīvot ne ebreju pēdas.

Domāju, ka tāda samierināšanās īsti nav iespējama. Tāds kompromiss ilgākā laika posmā meklējams Palestīnas valsts izveidē”.

Tomēr līdz Latvijai nenonāks Izraēlas-Palestīnas kara ietekme, kāda tā ar musulmaņu bēgļiem, iedzīvotājiem ir vērojama Lielbritānijā, Francijā vai Nīderlandē, domā Ringolds Balodis. Jo Latvija musulmaņu ieskatā ir tālu perifērijā esoša, nabadzīga valsts, kurā vēl pie tam ir auksti. Arī mūsu politiķu retorika nav pakārtota musulmaņu interesēm, jo Latvijā praktiski nav musulamaņu vēlētāju. Tomēr, kā būs nākotnē, viņš neņemas spriest.

Viņaprāt tagad galvenais būtu noturēt uzmanību Ukrainas virzienā, jo tagad “tur nav labi” un nāk virsū ziema.

Viktors Valainis: “Jau ietekmē vistiešākajā veidā”

Ekonomikas ministrs uzskata, ka karš Tuvajos Austrumos jau tagad vistiešākajā mērā ietekmē Latviju: “Pasaules energoresursu cenas uz to jau ir noreaģējušas, tās sākt kāpt, un tas, protams, tuvākajā laikā atspoguļosies arī pie mums”.

Tomēr visbīstamāk mums ir tas, ka šobrīd pasaules uzmanība ir piekalta Izraēlai un Gazas joslai, un tāpēc stipri mazāka vērība tiek pievērsta Ukrainai. Un tas mūs var ļoti ietekmēt, teic Viktors Valainis. Tai pašā laikā viņš uzsver, ka dažādo Eiropas Savienības valstu viedokļi Palestīnas jautājumā nav tik viennozīmīgi, kā Ukrainas gadījumā. Bet mums ir jāatbalsta Izraēla:

“Mūsu interesēs ir stingri atbalstīt Izraēlu, lai tā arī ar saviem tuvākajiem kaimiņiem pēc iespējas ātrāk normalizētu attiecības. Lai arī citas Eiropas Savienības dalībvalstis šādā savā pozīcijā paliktu vienotas”.

Viņš norāda, ka ieguvēja no Izraēlas-Palestīnas kara ir Krievija, jo nu pasaules uzmanība no Ukrainas ir novirzījusies uz Izraēlas pusi. Tai pašā laikā krievi arī slēptāk vai atklātāk atbalsta palestīniešu teroristus. Un šāds scenārijs nav iepriecinošs.