Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Izraēlas kļūda "Hamas" uzbrukuma novēršanā bija paļaušanās uz modernajām tehnoloģijām, uzskata eksperte
foto: AFP/Scanpix
Sabiedrība

Izraēlas kļūda "Hamas" uzbrukuma novēršanā bija paļaušanās uz modernajām tehnoloģijām, uzskata eksperte

Jauns.lv/LETA

Izraēlas kļūda palestīniešu kaujinieku grupējuma "Hamas" uzbrukuma novēršanā bija paļaušanās uz modernajām tehnoloģijām, uzskata Latvijas Transatlantiskā organizācijas (LATO) ģenerālsekretāre Sigita Struberga.

Izraēlas kļūda "Hamas" uzbrukuma novēršanā bija pa...

Latvijas Televīzijas raidījumā "Šodienas jautājums" viņa norādīja, ka tehnoloģijas var apmānīt, līdz ar ko ir jāpievērš uzmanība arī cilvēciskam faktoram.

Viņasprāt, Eiropas Savienības drošības dienesti ir mācījušies no savām kļūdām terorisma apkarošanā un pagaidām neizskatās, ka Eiropā varētu būt plaši terorakti.

Viņa uzsver, ka visbiežāk teroristi ir "vientuļie vilki", kuri rīkojas vienatnē vai nelielās grupās, līdz ar ko nevar izslēgt, ka Eiropā bija iekļuvuši teroristi, kuri pašlaik vienkārši ir pieklusuši. Struberga gan norādīja, ka Latvijā terorisma draudu līmenis ir zems.

Palestīniešu kaujinieku grupējums "Hamas" 7. oktobrī veica negaidītu uzbrukumu no Gazas joslas, izšaujot vairākus tūkstošus raķešu un iefiltrējoties vairākās vietās Izraēlas teritorijā. "Hamas" uzbrukumā Izraēlā noslepkavoti vairāk nekā 1400 cilvēku.

Izraēla atbildēja ar pretuguni un ir savilkusi karavīrus un kara tehniku pie Gazas joslas robežas.

Izraēlas armijas izlūkdienesta vadītājs Aharons Haliva uzņēmies atbildību par nenovērsto palestīniešu teroristu grupējuma "Hamas" uzbrukumu valstij.

Viņa vadītais izlūkdienests laikus nebrīdināja par "Hamas" draudiem. "Mēs neizpildījām savu vissvarīgāko misiju, un es kā izlūkdienesta vadītājs par to uzņemos pilnu atbildību," paziņoja Haliva.

Arī Izraēlas iekšējā izlūkdienesta "Shin Bet" vadītājs Ronens Bars pirmdien uzņēmās atbildību par sava izlūkdienesta neveiksmi un paziņoja par izmeklēšanas sākšanu, bet uzsvēra, ka pašreiz ir kara stāvoklis.

Tikmēr daudz ticis kritizēts fakts, ka Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu vēl nav uzņēmies atbildību, lai gan viņš ieņem augstāko amatu valdībā.