Pāris dienas pirms "Hamas" uzbrukuma Izraēlai Latvijā uzņemta augsta ranga Palestīnas amatpersona
Palestīnas ārlietu un diasporas ministra vietniece Eiropas jautājumos Amala Džādū Latvijas Ārlietu ministrijā (foto: Ārlietu ministrija)
Politika
2023. gada 9. oktobris, 12:24

Pāris dienas pirms "Hamas" uzbrukuma Izraēlai Latvijā uzņemta augsta ranga Palestīnas amatpersona

Jauns.lv

Kaut gan Latvijas un Palestīnas politiķu sadarbībai ir gana sena vēsture, pagājušās nedēļas nogalē notikušais palestīniešu teroristu organizācijas “Hamas” faktiski pieteiktais karš Izraēlai, sarīkojot vēl nepieredzēti vērienīgus uzbrukumus Izraēlas teritorijai, piešķir citādu skatījumu pavisam nesen notikušajai Palestīnas augsta ranga amatpersonas vizītei Latvijā.

Burtiski pāris dienas pirms “Hamas” asiņainā uzbrukuma Izraēlai, nogalinot daudzus simtus izraēliešu un tajā viesojušos ārzemnieku, Saeimā, Ārlietu ministrijā un Veselības ministrijā uzņēma Palestīnas ārlietu un diasporas ministra vietnieci Eiropas jautājumos Amala Džādū.

Ārlietu ministrijā ar augsto viešņu pārrunātas ne tikai Latvijas un Palestīnas divpusējās attiecības, bet arī starptautiskā situācija, īpašu uzmanību pievēršot Krievijas agresija Ukrainā un situācijai Tuvo Austrumu reģionā. 

Palestīnas ārlietu ministra vietniece arī informēja par aktuālo situāciju Tuvo Austrumu reģionā, tostarp Tuvo Austrumu miera procesā. Viņa novērtēja ES un Latvijas atbalstu konflikta miermīlīgam risinājumam atbilstoši starptautiskajiem parametriem, tostarp Latvijas iemaksas ANO Palīdzības un darba aģentūrai Palestīnas bēgļiem Tuvajos Austrumos.

Savukārt ar veselības ministru Hosamu Abu Meri pārrunātas abu valstu sadarbības iespējas veselības aprūpes jomā, bet Saeimā Džādū tikusies ar Ārlietu komisijas priekšsēdētāju Rihardu Kolu un komisijas deputātiem.

Pēc "Hamas" uzbrukuma nav skaidrs, vai turpinās darboties Saeimas deputātu grupas palestīniešu Nacionālās padomes atbalstam.

"Apvienotais saraksts" (AS) paudis nosodījumu "Hamas" teroristiskajam uzbrukumam Izraēlai un aicinājis apturēt Saeimas deputātu grupas palestīniešu Nacionālās padomes atbalstam darbību.

"Nežēlīgie uzbrukumi civiliedzīvotājiem un civilajiem objektiem, slepkavības un ķīlnieku sagrābšana skaidri apliecina tā teroristisko dabu un to plānotāju un īstenotāju neiedomājamo varmācību un nežēlību," teikts AS paziņojumā.