Palestīniešu kaujinieki no Gazas joslas uzbrūk Izraēlai

Sestdienas rītausmā palestīniešu kaujinieki no Gazas joslas uz Izraēlu izšāva desmitiem raķešu, nogalinot vienu cilvēku un 15 ievainojot. Reaģējot uz ...

gallery icon
Viedokļi
2023. gada 7. oktobris, 21:31

Politologs: Iespējams, ka tuvākajā laikā Izraēla dos triecienu pa Irānas teritoriju

Jauns.lv/LETA

Iespējams, ka tuvākajā laikā Izraēla dos triecienu pa Irānas teritoriju, taču kāds būs iznākums, patlaban nav skaidrs, šādu viedokli pauda vēsturnieks un politologs Kārlis Daukšts.

LETA jau rakstīja, ka palestīniešu kaujinieki sestdienas rītā veica negaidītu uzbrukumu no Gazas joslas, izšaujot vairākus tūkstošus raķešu un iefiltrējoties vairākās vietās Izraēlā.

Daukšts norādīja, ka patlaban Izraēlas armijas specvienības ielenc Izraēlas dienvidu apgabalu. Militārā pavēlniecība ir devusi uzdevumu iznīcināt jebkuru teroristu, kurš iegājis Izraēlas teritorijā.

"Izskan ziņas, ka grupējums "Hamas" tur gūstā 35 ķīlniekus. Patlaban apgalvot neko nevar, bet tiek vēstīts, ka starp "Hamas" pārstāvjiem un Izraēlas pavēlniecību notiek sarunas par ķīlnieku tālāko likteni. Iespējams, "Hamas" rokās kritis armijas ģenerālis, virsnieki un civiliedzīvotāji. Diemžēl šobrīd nevar apstiprināt ziņas, kuras satrauc visu pasauli," sacīja politologs.

Daukšts sacīja, ka situācija sāk kļūt arvien sarežģītāka, jo nav skaidrs, kā rīkosies Irāna, Irāka, Saudu Arābija un Turcija. Tāpat nav zināms, kā šis konflikts tiks pacelts Eiropas un NATO līmenī

"Karš Izraēlā nozīmē visas tautas konsolidāciju. Patlaban visi strīdi, kas aizvadītajā laikā bija Izraēlā saistībā ar tiesiskumu, tiesu procesu ap Izraēlas premjerministru Benjaminu Netanjahu, ir aizmirsti. Notiek Izraēlas sabiedrības konsolidācija, kas Izraēlā ir raksturīga politiska iezīme," sacīja politologs.

Kā vēstīts, Izraēlas armija pavēstīja, ka kaujinieki izšāvuši 2200 raķešu, bet palestīniešu islāmistu grupējuma "Hamas" bruņotais spārns apgalvo, ka tā kaujinieki ir izšāvuši vairāk nekā 5000 raķešu.

Tāpat kaujinieki no palestīniešu anklāva iekļuvuši Izraēlā vairākās vietās. Kā pavēstīja Izraēlas armijas preses pārstāvis, palestīniešu kaujinieki iekļuvuši Izraēlā ar paraplāniem, pa jūru un pa sauszemi.

Izraēlas aizsardzības spēki izsludinājuši gatavību karam un gaisa spēki veikuši atbildes triecienus Gazas joslā. Tāpat Izraēlas karavīri vairākās vietās iesaistījušies kaujās ar iebrucējiem.