foto: Shutterstock
Ar ko mēs riskējam netipiski siltā septembra dēļ? 
Sabiedrība
2023. gada 5. oktobris, 15:10

Ar ko mēs riskējam netipiski siltā septembra dēļ? 

Jauns.lv

Saskaņā ar Eiropas Savienības Klimata dienesta datiem 2023. gada septembra mēnesis bijis siltākais septembris novērojumu vēsturē, ievērojami pārsniedzot iepriekšējo augstāko temperatūras rādītāju šajā gada mēnesī. Eksperti uzskata, ka siltumu papildus El Ninjo klimatiskajam fenomenam veicinājusi arī globālā sasilšana, vēsta BBC. 

Pagājušais mēnesis bijis par 0,93 grādiem pēc Celsija siltāks nekā fiksētā septembra temperatūra laika periodā no 1991. līdz 2020. gadam, un par 0,5 grādiem pēc Celsija siltāks nekā iepriekšējais rekords, kas tika uzstādīts 2020. gadā. 

Eksperti apgalvo, ka 2023. gads ir ceļā uz siltāko līdz šim reģistrēto gadu pasaules vēsturē. Septembrī sasniegtais augstākais rādītājs seko pēc līdz šim karstākās vasaras ziemeļu puslodē. 

„Copernicus” Klimata pārmaiņu dienesta dati liecina, ka septembrī ir bijis lielākais temepratūras lēciens salīdzinājumā ar ilgtermiņa vidējo rādītāju, kas reģistrēts kopš 1940. gada.

Lai gan silto rudens sākumu izbaudīja teju visi, tas, ka vidējais gaisa temperatūras līmenis ir gandrīz par grādu augstāks nekā vidēji, ir pietiekami slikti. Piemēram, Eiropā sasilšana bija ievērojama, pārsniedzot ilggadējo vidējo rādītāju par 2,51 grādiem pēc Celsija. 

Klimata Pārmaiņu dienesta direktora vietniece Dr. Samanta Bērdžesa uzsver: „Pēc rekorsiltas vasaras, septembrī novērota šim laikam nepieredzēta temperatūra!”

Viens no svarīgākajiem rādītājiem, uz ko klimata pētnieki vērš uzmanību, ir atšķirība starp pašreizējo temperatūru un temperatūru, kāda tā bija pirms fosilā kurināmā plašas izmantošanas.

Pagājušajā mēnesī temperatūra bija par aptuveni 1,75C augstāka nekā tā dēvētajā pirmsindustriālajā periodā, kas ir augstākais jebkad reģistrētais rādītājs vienā mēnesī. Tas radījis lielu satraukumu pētnieku vidū. 

Politiskie līderi, kas 2015. gadā tikās Parīzē, vienojās, ka šajā gadsimtā centīsies noturēt globālās temperatūras paaugstināšanos zem 1,5C. Septembra rādītājs nav šīs vienošanās pārkāpums, jo Parīzes mērķis attiecas uz gadu desmitiem, nevis mēnešiem. Taču tas neapšaubāmi ir satraucošs virziens.

Zinātnieki uzskata, ka šis gads kopumā nepārsniegs 1,5C robežu, bet 2023. gads, pēc „Copernicus” datiem, ir "uz pareizā ceļa", lai kļūtu par siltāko vēsturē.

Globālā temperatūra var vēl vairāk pārsniegt normu, jo El Ninjo klimatiskais fenomens vēl nav sasniedzis maksimumu. 

Eksperti uzskata, ka sasilšanas apmērs rada jaunu spiedienu uz politiķiem rīkoties, jo viņi gatavojas novembra beigās pulcēties uz COP28 augstākā līmeņa sanāksmi par klimata pārmaiņām.