Darba meklētājs aizsūta 100 pieteikumus, bet diemžēl saņem tikai 2 atbildes. Kas pie vainas?
Konsultāciju uzņēmuma “VIP CV” vadītāja Rudīte Nīcgale.
Sabiedrība
2023. gada 6. oktobris, 07:06

Darba meklētājs aizsūta 100 pieteikumus, bet diemžēl saņem tikai 2 atbildes. Kas pie vainas?

Jauns.lv

Darba meklētājiem ieteicams būt aktīviem un sazināties ar tiem uzņēmumiem, kuros strādāt tiešām ir viņu sirds aicinājums. Konsultāciju uzņēmuma “VIP CV” vadītāja Rudīte Nīcgale intervijā portālam Jauns.lv sacīja, ka dažkārt darbinieki tādā veidā var panākt labu rezultātu un iegūt savu sapņu darbu. Protams, gadās arī tādas situācijas, ka liela daļa uzņēmumu neatbild uz darba meklētāju pieteikumiem.

Runājot par atgriezenisko saiti starp darba meklētājiem un darba devējiem, dzirdētas situācijas, ka darba meklētājs aizsūta savu CV uz 100 darba sludinājumiem, bet viņam atbild tikai no diviem uzņēmumiem.

Diemžēl 98 kompāniju pārstāvji pat nesniedz nelielu atbildi uz pieteikumu…

“Uzņēmumi ir dažādi. Daudziem nav iekšējo automatizēto sistēmu, lai atbildētu uz visiem e-pastiem. Viņi tīri fiziski nevar atbildēt katram kandidātam manuāli.

Ja nedodam ziņu, tad neesi piemērots

Līdz ar to sludinājumos ir teikums: “Mēs sazināsimies ar tiem, kas atbildīs mūsu prasībām un kurus aicināsim uz otro kārtu.””

Lai kā šis teikums būtu noformulēts (iespējamas dažādas versijas), uzņēmumi jau laicīgi atrunā: “Ja mēs tev nedodam ziņu, tad tu neesi mums piemērots.”

Pašam piezvanīt un apvaicāties par darba iespējām

“Iesaku cilvēkiem būt aktīviem, proaktīviem un sazināties ar tiem uzņēmumiem, kuros strādāt tiešām ir viņu sirds aicinājums.

Aicinu būt ieinteresētam, komunicēt ar šo uzņēmumu visdažādākajos veidos, interesēties par atlases konkursu gaitu, atvērt durvis un palikt viņiem atmiņā.

Uzrunājot uzņēmumu, protams, vēlams tikt pie īstās lēmējpersonas. Vajadzētu uzzināt, kas tā ir un kā atlases konkurss tiek organizēts.

Soli priekšā pārējiem

Nereti ir bijis tā, ka šāda tipa cilvēkus, kas paši komunicē un zvana, uzņēmuma pārstāvji sarunas laikā uzaicina uz darba interviju, jo amats paredz proaktivitāti. To paredz ne tikai pārdošanas, bet arī citi amati.

Uzņēmumam var būt interesanti tādi cilvēki, kuri ne tikai pasīvi gaida, kad viņus uzrunās, bet paši uzrunā uzņēmumus, komunicē, ir tēmā un radījuši interesi par sevi. Līdz ar to kumunikācija jau notiek un viņi ir soli priekšā citiem vai arī paši sev devuši iespēju.”

Pieņēma darbā tikai tos darbiniekus, kas paši atnāca

Nīcgale pastāstīja par kādu juridiskā biroja darbinieku, kurš bija aizgājis no šī darba un meklēja jaunu nodarbi. Speciāliste viņam jautāja: “Kā tu skaties uz to, ka tu esi proaktīvs un uzrunā darba devējus?”

Viņš atbildēja: “Klau, Rudīte, tu man atgādināji super lietu. Mani un vēl virkni cilvēku pieņēma darbā tikai tāpēc, ka mēs paši ienācām pa durvīm uzņēmumā un pieteicāmies. Mēs nodevām savus CV rokās.”

“Es nerunāju par pagājušo gadsimtu. Es runāju par mūsdienām. Cilvēkam ir tik ļoti liela interese [par darbu konkrētā uzņēmumā], ka viņš ir piezvanījis un pateicis: “Es Jums aiznesīšu savu CV!”

Tajā birojā strādāja tieši tādi cilvēki. Protams, ir jāpadomā, cik tas ir adekvāti, kā tas viss izskatīsies, vai tas ir vietā un laikā, vai varēs sevi gana labi iznest šajā visā.

Bet ideja ir tāda: būt proaktīvam nozīmē pašam sev dot iespēju.”

Aktīvākie sazinās ar darba devēju pat tad, ja vakance nav izsludināta

Bet kā vērtējami tie darba meklētāji, kas sazinās ar uzņēmumiem pat tad, ja nav izsludinātas vakantas darba vietas? Dažkārt tā var sasniegt labu rezultātu un iegūt vēlamo darbu.

“Tas ir ļoti labs jautājums. Ļoti labs rezultāts var būt tādā gadījumā, ja nesūta standarta CV, bet gan CV vizītkarti. Man ir astoņi CV satura formāti, un viens no tiem ir CV vizītkarte.

Ļoti labi strādā tas, ka cilvēks sevi piesaka un prezentē savā mērķa uzņēmumā, sapņu darba vietā. Tad CV satur informāciju, kādas iespējas paveras sadarbībā ar konkrēto cilvēku. Jūs cilvēku nepazīstat un nezināt, bet viņš pats sevi piesaka.

Rīkoties gudri un pārdomāti

Šeit piedāvājums var nebūt ātrs, tas var formēties. Es iesaku tā darīt [pašam izrādīt interesi par darbu konkrētā uzņēmumā], bet vajadzētu rīkoties ļoti gudri.

Nevajag vienkārši aizsūtīt savu CV un tad teikt, ka viņi jau man nedeva nekādu ziņu. Nē! Jārīkojas ļoti gudri, pārdomāti! Tad tas ļoti labi strādā.

Bieži vien uzņēmumiem nav jāizsludina vakance, viņiem kandidāts ir ienācis pa durvīm, pats pieteicies, viņi ir atviegloti.”

Lūgt, lai izskata atbilstību vairākām vakancēm

Gadās situācijas, kad konkrētais kandidāts neatbilst kādai iespējamai uzņēmuma vakancei, bet kompānija viņam var piedāvāt darbu vēlāk kādā citā postenī.

Tiesa, saistībā ar Vispārīgo datu aizsardzības regulu uzņēmumi var ievērot to, ka nedrīkst virzīt pretendentu uz citu amata konkursu, jo pats cilvēks tam nav pieteicies.

“Tādēļ ir vērts sevi pieteikt tā: “Es esmu atvērts tam, ka jūs manu kandidatūru izskatāt vairākām vakancēm.” Pašam kandidātam vajadzētu būt paredzošam un sniegt šādu informāciju, dodot atļauju uzņēmumam operēt ar viņa datiem.”

Var noslēgt arī pakalpojuma līgumu

Bet, ja uzņēmums nav izsludinājis vakanču konkursu, tas var nozīmēt arī to, ka tajā nav nevienas brīvas darba vietas.

Arī tad darba meklētājs, piesakot savu kandidatūru, var nodot ziņu uzņēmumam: “Ja jums vajadzīga sadarbība ar speciālistu konkrētā jomā, iespējams noslēgt ne tikai darba līgumu, bet arī pakalpojuma līgumu,” speciāliste skaidroja.