foto: LETA
Ārlietu ministrija glābusi bijušo Saeimas deputātu Vjačeslavu Dombrovski no Krievijas varas iestādēm
Bijušais Saeimas deputāts Vjačeslavs Dombrovskis.
Politika
2023. gada 2. oktobris, 16:53

Ārlietu ministrija glābusi bijušo Saeimas deputātu Vjačeslavu Dombrovski no Krievijas varas iestādēm

Jauns.lv

Aizvadītajā nedēļas nogalē Ārlietu ministrijai (ĀM) nācies iesaistīties un sniegt palīdzību kādreizējam Saeimas deputātam Vjačeslavam Dombrovskim, kuru Krievijas varas iestādes bija pieprasījušas aizturēt viņa vizītes laikā Kirgizstānā, vēsta LTV Ziņu dienests.

Persona, kurai sniegta palīdzība, ir bijušais Saeimas deputāts, ekonomists Vjačeslavs Dombrovskis, kurš kā mācībspēks bija devies uz EDSO akadēmiju Biškekā, Kirgizstānā, vēsta LTV Ziņu dienests.

Pateicoties ĀM iesaistei un Kirgizstānas varas iestāžu rīcībai, Dombrovskis veiksmīgi atgriezies Latvijā.

ĀM norāda, ka Krievija varētu būt veikusi darbības NVS ietvaros, lai vērstos pret Latvijas esošajām un bijušajām amatpersonām, kuras ir piedalījušās lēmumu pieņemšanā, kas vērsti uz Krievijas agresijas pret Ukrainu nosodīšanu un Krievijas ietekmes mazināšanu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs.

NVS tapa pēc Padomju savienības sabrukuma pamatā pēc Krievijas iniciatīvas, tajā iesaistot teju visas valstis, kas ieguva neatkarību pēc PSRS sabrukuma, izņemot Baltijas valstis, kas stingri orientējās uz iekļaušanos Rietumvalstu kolektīvajās struktūrās. Pēc Krievijas izvērstajiem militārajiem uzbrukumiem pašlaik NVS bez Krievijas vēl ir palikušas Baltkrievija, Armēnija, Azerbaidžāna, Kazahstāna, Kirgizstāna, Tadžikistāna, Uzbekistāna un Moldova, kas gan virzās uz organizācijas pamešanu.

Kā liecina ĀM rīcībā esošā informācija, Dombrovska aizturēšanas pieprasījums nebija izdots saskaņā ar vispārpieņemto starptautisko praksi un bija politiski motivēts. Viņš tika aizturēts, bet, pateicoties Latvijas ārlietu dienesta rīcībai un konkrētās NVS valsts konstruktīvai sadarbībai, bijušais deputāts veiksmīgi un operatīvi atgriezās Latvijā.