foto: Ivans Milovs
"Uzbruka nevis tāpēc, ka bija konflikts. Bet tieši otrādi..." Liepājā audzēknes sadurtā skolotāja Ilze skolā atgriezties vairs nespēj
Foto no uzbrukuma vietas Liepājā.
Sabiedrība
2023. gada 1. oktobris, 18:23

"Uzbruka nevis tāpēc, ka bija konflikts. Bet tieši otrādi..." Liepājā audzēknes sadurtā skolotāja Ilze skolā atgriezties vairs nespēj

Jauns.lv

"Šī diena man dzīvē bija pagrieziena punkts. Šim notikumam es neļaušu sevi salauzt," intervijā LTV Ziņu dienesta korespondentei saka Liepājā sadurtā skolotāja Ilze Elizabete Romančenko.

Jauns.lv jau vēstīja, ka pērn 24. septembrī kādā publiskā iestādē Liepājā sadurta sieviete. 

Kā toreiz pastāstīja Liepājas Valsts tehnikuma direktors Agris Ruperts, sadurtā sieviete ir viņa vadītās izglītības iestādes skolotāja, kurai uzbrukusi audzināmās grupas pirmā kursa audzēkne.

Pēc Ruperta teiktā, negadījums noticis skolotājas mākslas salonā, kur viņa vadījusi gleznošanas nodarbību interesentiem, kuru vidū bijusi arī audzināmās grupas meitene. Uzbrukums noticis pēc nodarbības, kad visi pārējie cilvēki jau aizgājuši projām. 

"Šī diena man dzīvē bija pagrieziena punkts. Šim notikumam es neļaušu sevi salauzt. Bet, smeļoties spēkā, iešu uz priekšu un dzīvošu. Lai arī man konkrētas personas šajā laikā ir pārmetušas, ka es pēc pārdzīvotā izskatos pārāk laimīga un smaidīga," saka Ilze, vēsta portāls "Lsm.lv".

Skolniece viņai uzbruka nevis tāpēc, ka bija konflikts. Bet tieši otrādi – tāpēc, ka Ilze viņai simpatizēja.

"Pirmais bija šoks. Pēc otrā dūriena es sapratu, ka tā ir cīņa par dzīvību un nāvi. Kad man paskrēja gar acīm manu bērnu bildes..."

Skolotājai uzbruka audzēkne, par kuru ģimenes ārsts dokumentos bija ierakstījis "hroniska saslimšana". Meitenes mamma nebija brīdinājusi, ka meita reiz jau uzbrukusi arī viņai pašai. Savai mammai.

"Konkrēti par to, ka viņa bijusi vardarbīga un bīstama, neteica man neviena vārda. Jā, mentālas problēmas... Noslēgta, klusa, bet nevienā brīdī nebija neviena vārda par pagātni. Ja manā vietā būtu bijis kāds skolēns, viņa vairs nebūtu." 

Ilze ļoti negrib runāt par dienu, kad viņu sadūra. Īpaši tāpēc, ka tiesvedība turpinās. Taču tieši viņas gadījums parādīja, cik neaizsargāts var būt skolotājs, nezinot, ka audzēknim ir kāda mentāla saslimšana.

Skolotāja noliedz, ka uzbrukumu būtu rosinājis kāds strīds.

"Nē, konflikta nebija. Tas ir tas trakākais. Pirmā doma būtu, ko es esmu viņai nodarījusi. Tad iepazīstoties ar visiem materiāliem, tur ir melns uz balta – ne par ko. Tur loģika nav jāmeklē. Ļoti bieži mūsu sabiedrībā ir iesakņojies moments, ka cietušais pats vainīgs. Šis gads bijis ļoti skaļš. Ar daudziem baisiem gadījumiem."

Iepazīstoties ar lietas materiāliem, tapa skaidrs, ka uzbrukums bija plānots.

"Viņa to bija izplānojusi. Diemžēl. Tas nebija akūti, pēkšņi, dusmu uzplūdā. Juridiski es nedrīkstu neko daudz atklāt. Es negribu nomelnot... Bet tas bija mērķtiecīgi. Man bija sāpīgi, par to domājot."

Ilze ir pārliecināta, ka skolā viņa vairs nevar strādāt ar tādu atdevi kā agrāk. Un bez sevis atdošanas skolēniem viņa nespēj. Bet pagaidām izglītības sistēmā skolotājam ir pārāk maz tiesību un informācijas.

"Sistēmā es nevaru kontrolēt. Un es nevaru ar tādu atdevi strādāt, kā es to darīju līdz tam. Un tas viss man nāktu ar lielu stresu. Notikušajam nevar tikt pāri. Tas viss ir viļņveidīgi. Cilvēks pēc kaut kā tāda kļūst par partizānu. Es vairs nespēju psiholoģiski sevi pakļaut kam tādam un atgriezties."

Ilze joprojām iet terapijā. Un glezno. Viņai ieteikuši gleznot un izgleznot visas smagās emocijas. Bet viņa negrib gleznot sāpes un ciešanas.

"Man gribas to gaišumu. Gleznošana ir mana terapija. Manas gleznas ir sajūtu gleznas. Ir reizes, kad esmu instruments kāda cita rokās... Un pati brīnos, kā tā top. Rituāli... Man ir vajadzīgs miers, lai varu iegrimt gleznā, lai mani nekas neatrauj. Un svarīgi, lai ir maiga mūzika, sajūtu mūzika. Es uzsūcu dabu, apkārt esošos ziedus. Un tad tie nāk manā veidolā. Tas nav tā, ka tīri no dabas, konkrēts zieds. Nē, tie ir sajūtu ziedi. Es negribu veidot foto reālismu. Man veidojas sajūtās kaut kas savādāks. Un man tas patīk!"

Jau vēstīts, ka tiesa noteikusi medicīniska rakstura piespiedu līdzekli tehnikuma audzēknei par skolotājas saduršanu pērn septembrī Liepājā.

Saīsinātais spriedums pasludināts 24. februārī, un tiesa atzina, ka persona ir izdarījusi noziedzīgu nodarījumu - mēģinājumu izdarīt citas personas tīšu prettiesisku nonāvēšanu. Vienlaikus persona atbrīvota no kriminālatbildības un viņai noteikts medicīniska rakstura piespiedu līdzeklis, apliecināja prokuratūrā.

Tēmas