Vidzemē un Latgalē norit mācību “Namejs 2023” aktīvā fāze

Ir sākusies visaptverošo valsts aizsardzības mācību "Namejs 2023" aktīvā fāze. Tas nozīmē, ka Latvijas iedzīvotāji arvien vairāk redzēs armijas ...

gallery icon
Sabiedrība
2023. gada 19. septembris, 21:07

FOTO: sākusies "Namejs 2023" aktīvā fāze - Latvijas iedzīvotāji arvien vairāk redzēs armijas tehniku un karavīrus pilsētu ielās

Jauns.lv

Ir sākusies visaptverošo valsts aizsardzības mācību "Namejs 2023" aktīvā fāze. Tas nozīmē, ka Latvijas iedzīvotāji arvien vairāk redzēs armijas tehniku un karavīrus pilsētu ielās un gaisā, informē Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde.

To laikā no 18. līdz 29. septembrim Ādažu poligonā, kā arī Vidzemes un Latgales novados norisināsies starptautiskas militārās mācības "Sudraba Bulta 2023", kuras notiek arī mācību "Namejs 2023" ietvaros.

Šogad Mehanizētā kājnieku brigāde trenējas izvērst apakšvienības, lai aizsargātu valsti pret ārējo apdraudējumu.

"Mehanizētā kājnieku brigāde ir mobila vienība. Tā veic valsts aizsardzību nepieciešamajā vietā un nepieciešamajā brīdī. Pamatā mūsu uzdevums ir veikt aizsardzību pret konvencionālo iebrukumu, ārējo apdraudējumu un aizstāvēt Latviju pret agresora iebrukumu.

Vingrinājumos tiks iekļauti NATO sauszemes spēku kaujas uzdevumu elementi, kas ir nepieciešami, lai aizsargātu Latviju ", uzsver brigādes komandieris pulkvedis Oskars Kudlis. 

Komandieris mierina, ka vienību pārvietošanās netraucēs cilvēku ikdienas gaitas: "Darbību koordinējot ar vietējo pašvaldību un vietējo policiju, mēs pārvietosimies pa pilsētām, karavīri pārvietosies pa ielām, iedzīvotāji mūs redzēs, taču sabiedrisko dzīvi mēs netraucēsim".

Mehanizētās kājnieku brigādes pieredze Latgalē un Vidzemē ir ļoti pozitīva, cilvēki ir ļoti atsaucīgi. "Katra mūsu viesošanās ārpus Pierīgas rada ciešāku saikni ar mūsu iedzīvotājiem jeb, citiem vārdiem sakot, rodas ciešāka sakne starp armiju, iedzīvotājiem un valsti," ir pārliecināts pulkvedis.

Militāro mācību "Sudraba Bulta 2023" mērķis ir pilnveidot NATO valstu bruņoto spēku vienību savstarpējo sadarbību, integrēt kaujas atbalsta un kaujas nodrošinājuma elementus manevra vienību atbalstam, plānot un izpildīt uzbrukuma un aizsardzības operācijas.